Lekkich sałatek ciąg dalszy... Zajadamy się nimi z Dominikiem od jakiegoś czasu i nie mamy dość! Istnieje tyle nieprawdopodobnie pysznych konfiguracji, a ta z pewnością do nich należy. Kolorowa, słodko-słona, pożywna i pyszna. Nic tylko jeść! 😍
Sałatka:
- ulubiony miks sałat
- 250g sera halloumi
- 1 świeży ananas
- ok. 250g truskawek
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki
- olej kokosowy do skropienia patelni
To kolejna odsłona prostej sałatki z wykorzystaniem grillowanego halloumi wraz ze słodkimi dodatkami.
Ser halloumi można podać także w postaci "surowej", ale grillowany zdecydowanie zyskuje na smaku.
Patelnię grillową, może być także zwykła, lekko spryskujemy olejem kokosowym, halloumi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Grillujemy kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego brązowo-złotego koloru. Przekładamy na talerz i odkładamy na bok.
Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy kłąb, kroimy na mniejsze kawałki. Tę samą patelnię, na której grillowaliśmy halloumi ponownie lekko spryskujemy olejem i układamy na niej kawałki ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego koloru i lekkiego skarmelizowania się skórki. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Na głębokim talerzu układamy miks sałat oraz kiełki rzodkiewki, jeśli ich używacie. Następnie układamy truskawki, posypujemy grillowanym serem oraz układamy grillowanego ananasa. Przygotowujemy dressing.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy
- sól oraz pieprz
Można także użyć octu winnego, jabłkowego czy soku z cytryny i pominąć musztardę francuską. Natomiast dodatek chrupiącej gorczycy na pewno wzbogaca smak tej sałatki.
Sos wylewamy równomiernie na sałatkę i podajemy. Pyszny dodatek do kurczaka, steków czy smakowita propozycja na lunch lub kolację! Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz