26 kwietnia 2019

Sałatka z grillowanym ananasem, serem halloumi i truskawkami


Lekkich sałatek ciąg dalszy... Zajadamy się nimi z Dominikiem od jakiegoś czasu i nie mamy dość! Istnieje tyle nieprawdopodobnie pysznych konfiguracji, a ta z pewnością do nich należy. Kolorowa, słodko-słona, pożywna i pyszna. Nic tylko jeść! 😍

Sałatka:
  • ulubiony miks sałat
  • 250g sera halloumi
  • 1 świeży ananas
  • ok. 250g truskawek
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki
  • olej kokosowy do skropienia patelni

To kolejna odsłona prostej sałatki z wykorzystaniem grillowanego halloumi wraz ze słodkimi dodatkami.

Ser halloumi można podać także w postaci "surowej", ale grillowany zdecydowanie zyskuje na smaku.


Patelnię grillową, może być także zwykła, lekko spryskujemy olejem kokosowym, halloumi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Grillujemy kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego brązowo-złotego koloru. Przekładamy na talerz i odkładamy na bok.


Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy kłąb, kroimy na mniejsze kawałki. Tę samą patelnię, na której grillowaliśmy halloumi ponownie lekko spryskujemy olejem i układamy na niej kawałki ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego koloru i lekkiego skarmelizowania się skórki. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

 
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Na głębokim talerzu układamy miks sałat oraz kiełki rzodkiewki, jeśli ich używacie. Następnie układamy truskawki, posypujemy grillowanym serem oraz układamy grillowanego ananasa.  Przygotowujemy dressing.



Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy
  • sól oraz pieprz
Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy!

Można także użyć octu winnego, jabłkowego czy soku z cytryny i pominąć musztardę francuską. Natomiast dodatek chrupiącej gorczycy na pewno wzbogaca smak tej sałatki.

Sos wylewamy równomiernie na sałatkę i podajemy. Pyszny dodatek do kurczaka, steków czy smakowita propozycja na lunch lub kolację! Smacznego! 😊

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger