Moje ulubione obiady to takie, które są szybkie, smaczne, zdrowe i zawierają makaron... a ten przepis łączy te wszystkie cechy! Błyskawiczny w przygotowaniu makaron z dodatkiem chrupiącego chorizo skradnie serce nawet największego niejadka - polecam gorąco!
Makaron z pesto i chorizo:
- 200-250g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne)
- 225g kiełbasy chorizo
- zielone pesto z przepisu poniżej
Chorizo kroimy w kosteczkę i podsmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni do momentu aż będzie chrupiące. Kiełbasę odcedzamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gdy gotuje się makaron możemy przygotować pesto.
Pesto basilico z orzechami ziemnymi:
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek (w zależności od tego jak ma być gęste/rzadkie)
- 5 pęczków świeżej bazylii
- ok. 50g niesolonych orzeszków ziemnych
- ok. 50g startego Parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Gdy makaron się ugotuje odsączamy go i zostawiamy nieco wody spod gotowania.
Do garnka wkładamy makaron i dodajemy nieco wody spod gotowania, dodajemy pesto i mieszamy całość. Skrobia zawarta w wodzie nieco zagęści sos, który stanie się bardziej aksamitny. Dodajemy chrupiące chorizo i ponownie mieszamy.
Makaron wykładamy do miseczek, posypujemy dla ozdoby startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią - gotowe!
Pełne smaku, aromatyczne danie gotowe! Pesto ma cudownie ziołowo-orzechowy smak, a chorizo jest chrupiące i pikantne - to nie może się nie udać! Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz