Ostatnio zajadamy się z Dominikami sałatkami, są zdrowe, pełne witamin, sycące i pomagają mi zrzucić zbędne kilogramy. Ta może do tych najbardziej fit nie należy, za to jest mega pożywna i świetnie nadaje się na obiad czy lunch. Mnóstwo smaków, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawostką niech będzie fakt, że tym daniem zajadała się na planie "Przyjaciół" sama Jennifer Aniston, a wygląda jak petarda nawet mając 50 lat. Ja też tak chcę! Jeśli Ty też to zapraszam do przepisu! 😁
To przepis na mniej więcej 4 porcje. Sałatka jest sycąca, więc można zrobić ją na kolację i zabrać następnego dnia na lunch do pracy.
Nazwa sałatki to tak naprawdę jej składniki "eat cobb" oznacza - eggs, avocado, tomatoes, chicken, onion, bacon, blue cheese. Ja nieco zmodyfikowałam swoją wersję i za radą Kwestiasmaku.com zamieniłam cebulę, której nie mogę jeść w surowej postaci, a w prażonej unikam, na jabłko. Jest pysznie, chrupiąco i zdrowo.
Sałatka Cobb:
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 4 wiejskie jajka
- 2 dojrzałe awokado
- 3 pomidory, u mnie śliwkowe
- 2 cebulki dymki lub 1 twarde jabłko
- 300g boczku surowego wędzonego
- 100g sera z niebieską pleśnią, u mnie Lazur
- miks sałat, sałata lodowa lub rzymska
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Jajka gotujemy 8 minut na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę.
Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczu i chrząstek i kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy do zmiany koloru, dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy na chrupko pokrojony w kostkę boczek do całkowitego wytopienia się tłuszczu. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę wewnątrz skórki i wyjmujemy do miseczki łyżką. Skrapiamy cytryną, by nie ściemniało.
Jabłko myjemy, można je obrać, choć ja wolę ze skórką, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jeśli używacie dymki to skrójcie ją razem ze szczypiorkiem i posypcie nim gotową już sałatę. Pomidory myjemy i także kroimy w kostkę, tak jak i ser Lazur.
Na głębszym talerzu układamy sałatę, wybierzcie taką, którą najbardziej lubicie. Może być wygodna gotowa mieszanka sałat lub chrupiąca sałata lodowa lub rzymska.
Na sałacie układamy kolejno w trójkąty lub paski wszystkie uprzednio przygotowane składniki, czyli kurczaka, bekon, jajka, awokado, ser pleśniowy, pomidory oraz cebulkę lub jabłko.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól i pieprz
Najwygodniej będzie przyrządzić go w małym słoiczku, do którego dodajemy wszystkie składniki i po prostu potrząsamy nim porządnie kilka razy do całkowitego wymieszania się składników.
Przyrządzoną wcześniej sałatką polewamy równomiernie sosem i podajemy od razu.
Jeśli chcecie zabrać sałatkę do pracy to przygotujcie składniki dzień wcześniej, a następnego dnia wymieszajcie razem z sałatą, a przed podaniem polejcie dressingiem. W przeciwnym razie wszystko niepotrzebnie rozmięknie i straci na chrupkości.
Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz