W kuchni lubię oszczędność i kreatywność, a to danie to wypadkowa tych dwóch. W lodówce zalegała wędzona szynka i mięso mielone, a w szafce suszone śliwki - przepis napisał się sam! Jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i efektowny, więc świetnie sprawdzi się na jakąś ważną uroczystość.
Roladki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 80g wędzonej szynki
- ok. 30-50g suszonych śliwek
- 1 wiejskie jajko
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pietruszki
- sól i pieprz
Rozpoczynamy zawijanie roladek. Na otwartą dłoń wykładamy ok. 2 łyżki mięsa i rozpłaszczamy.
Na środek kładziemy po 1-2 śliwki i zawijamy. Tak przygotowaną roladkę owijamy szynką i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC termoobieg
Temperatura - 180ºC termoobieg
Czas - ok. 20 minut
Do roladek możecie podać domowy sos pieczeniowy oraz dużą ilość warzyw. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do klusek śląskich. Smacznego! 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz