17 marca 2019

Gnocchi z gruszką, szynką szwarcwaldzką i gorgonzolą


Mówiłam już, że kocham makaron? Na bank! A gnocchi to moja totalna słabość, a zarazem pięta achillesowa! Nieważne czy we włoskiej wersji, czy polskiej jako kopytka, nie wychodzą mi i już! Było wiele prób i się poddałam. Znalazłam pyszne gotowce i teraz używam ich do takich rarytasów... Przyznać się do słabości to nie wstyd, ale ten przepis trzeba wypróbować. Koniecznie!

Gnocchi w serowym sosie z dodatkami:
  • 500g kluseczek gnocchi dobrej jakości
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200ml śmietanki (30-36%)
  • 200g gorgonzoli dolce
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki miodu np. tymiankowego
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 30g orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • rukola i roszponka do podania (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
Danie jest mega szybkie w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i smaczne. Przyrządzić można je na kilka sposobów, podam Wam 2 warianty.

Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki (można ją obrać), w garnku rozgrzewamy 2 łyżki miodu i dodajemy do niego owoce. Podsmażamy aż gruszka nieco zmięknie. Można także pominąć ten kroki i pozwolić, by gruszka zmiękła w sosie serowym i dodać do niego miód.
 
 
Szynkę szwarcwaldzką można tylko pokroić na drobniejsze kawałki lub uprzednio podpiec ją na chrupko w piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 10-15 minut aż się zrumieni.
 
Do garnka z gruszką dodajemy szynkę szwarcwaldzką, opcjonalnie rozdrobnione orzechy włoskie, a następnie pokruszoną gorgonzolę. Wlewamy także śmietankę, dodajemy tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści a śmietanka zawrze. Po tym czasie do sosu wrzucamy gnocchi i podgrzewamy, by stały się ciepłe. I gotowe! 
 
 
Kluseczki można podać z dodatkiem rukoli i roszponki. Danie można także zapiec i podać w formie zapiekanki, na pewno przybędzie kalorii, ale i smaku. Podwójcie jedynie ilość składników powyżej. 
 
Opcjonalnie do wersji zapiekanej:
  • 200g mozzarelli
  • 50g Grana Padano lub Parmezanu
Przygotowane w powyższy sposób gnocchi przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kruszymy mozzarellę i całość posypujemy Grana Padano lub Parmezanem, by powstała chrupiąca skorupka. 

Pieczenie:
Temperatura - 180ºC termoobieg
Czas - ok. 15 minut

Całość zapiekamy jedynie do czasu, gdy mozzarella się roztopi, a Parmezan/Grana Padano stworzy chrupiącą skorupkę.

Sami zdecydujcie, która wersja bardziej przypadła Wam do gustu. Każda jest naprawdę błyskawiczna i przepyszna. Wybór należy do Was! Smacznego! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger