19 listopada 2018

Poutine serowy z kurczakiem


Poutine to kanadyjska potrawa przyrządzana z frytek, sosu pieczeniowego i cheese curds powstającego przy wytwarzaniu sera cheddar. Ja zainspirowana potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam stworzyć własną wersję tego dania, i choć niewiele ma ono wspólnego z jego kanadyjskim pierwowzorem, to jest pyszne i sycące. Frytki są pieczone, a sosu serowego dodajemy naprawdę niewiele, gdyż jest zrobiony z wyrazistego cheddara, można zatem zajadać bez nadmiernych wyrzutów sumienia.

Bazą dania są frytki, możecie przyrządzić je smażąc je w głębokim tłuszczu, jeśli jednak wolicie wersję mniej kaloryczną to polecam moje chrupiące frytki z piekarnika. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.


Sos serowy możecie przyrządzić na bazie aromatyzowanego beszamelu, by zyskał dodatkowy wymiar smaku. Przepis znajdziecie TUTAJ. Możecie jednak pójść nieco na skróty i przyrządzić sos z poniższego przepisu.

Sos serowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200g sera cheddar
  • ok. 100-150ml mleka

W niewielkim rondelku podgrzewamy masło, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się jaśniejsza. Po tym czasie stopniowo dolewamy mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka. 

Na sam koniec dodajemy starty na tarce cheddar i pozwalamy mu roztopić się w sosie. Jeśli chcecie możecie przyprawić sos ziołami, chilli czy słodką papryką. Ja pozostawiłam go jednak w czystej postaci, gdyż kocham cheddar i jego pikantną nutę.


Do dania dodałam prosto przyrządzonego kurczaka. Możecie użyć ulubionych przypraw czy rodzaju mięsa. Nie ograniczajcie się.  😉

Kurczak:

  • 700g udek z kurczaka bez kości i skóry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Udka oczyszczamy z błonek i tłuszczu. By kurczak miał ciekawy aromat przesmażam go na oleju sezamowym, ale możecie użyć oliwy, oleju kokosowego czy rzepakowego.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kurczaka, solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę słodką. Wszystko przesmażamy aż kurczak zmieni kolor i nieco się zrumieni.


Dodatki:

  • czarne oliwki
  • suszone pomidory w oleju
  • rukola
Do swojego poutine dodałam powyższe dodatki, ale możecie spróbować z innymi warzywami i dodatkami.


Na talerz wykładam chrupiące frytki, na nich układam kurczaka i polewam wszystko sosem serowym. Do dania dodaję krojone oliwki oraz suszone pomidory. Całość wykańczam rukolą. Pychota! 😊


To idealne danie, gdy potrzeba Wam nieco "pocieszenia". Sos serowy możecie wykorzystać także do makaronu czy jako dipu do nachosów lub chipsów. Frytki nie pływają w tłuszczu, więc naprawdę nie musicie się zbytnio martwić ilością kalorii. Czasami po prostu trzeba zjeść coś tak rozpieszczającego podniebienie. Smacznego! 😀


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger