22 października 2018

Restaurant Week - Wall Street BBQ


Trwa festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week i moje życie kręci się wokół dobrego jedzenia, co jest po prostu niesamowite! Dzięki byciu ambasadorem mogę spełniać się kulinarnie, co jest prawdziwym błogosławieństwem. Ale dzięki temu wydarzeniu i Wy możecie skosztować niesamowitych pyszności, jakie serwują łódzkie restauracje. Także genialna miejscówka, jaką jest Wall Street BBQ!

Wczoraj wraz z Runoholiciem mieliśmy przyjemność odwiedzić łódzki lokal Wall Street BBQ, do którego wybieraliśmy się już od dłuższego czasu. Po jednej wizycie wiem, że to zdecydowanie miejsce dla nas! Od dawna marzymy o dłuższej wyprawie do USA, a także przeprowadzki tam na stare lata, więc ta kulinarna podróż niesamowicie poprawiła nam humor i dała apetyt na więcej. 😉

Mieliśmy okazję spróbować menu mięsnego i wegetariańskiego:

👉 CLAM CHOWDER (Chicago)
★Mule ★Krakers ★Maślanka ★Seler naciowy ★Stok z warzyw ★Marchew
Tradycyjny Chowder prosto z Chicago z mulami, maślanką i krakersem


To taki domowy klasyk, bulion, warzywka, dodatek maślanki i mięciutkie mule, których mogłabym zjeść kilogram. Fajnie nasyci i rozgrzeje przed kolejnymi daniami. 😊

👉 TEXAS STYLE BRISKET (Texas)
★Mostek wołowy ★Bataty ★Kolba kukurydzy ★Masło orzechowe ★Truskawka ★Demi-glace Wędzony mostek wołowy na purée z batatów z dodatkiem orzechowego masła, kolba kukurydzy i truskawkowy demi-glace


Na uwagę w tym daniu zasługuje niewątpliwie mostek wołowy wędzony w DOMOWEJ wędzarce, poza tym nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej, a jest tak soczysty i mięciutki, że aż rozpływa się w ustach. Bardzo lubię wędzone smaki, ale prawdziwym objawieniem było dla mnie połączenie batatów i masła orzechowego! Oba produkty kocham nad życie i nigdy nie wpadłabym na ich połączenie, a okazało się świetne - na pewno skorzystam z patentu. 😁

👉 WHITE BASS (Oklahoma)
★Rokiel biały ★Polenta ★Kukurydza ★Groszek cukrowy ★Arbuz ★Granita cytrynowa
Smażony na maśle filet Rokiela białego z kukurydzianą polentą, groszkiem cukrowym, kompresowanym arbuzem i granitą cytrynową


Jestem mięsożercą i zazwyczaj skłaniam się ku mięsnym propozycjom, ale ta ryba to totalny sztos! Zasługuje na miano gwiazdy menu - delikatna, o cytrynowym aromacie, dzięki dodatkowi granity, z chrupiącą polentą i fantastycznie przełamującym wszystko smakiem skompresowanego arbuza! Świeże i lekkie spojrzenie na klasykę z wykorzystaniem ciekawych składników, no i przepięknie podane! Naprawdę warto wypróbować! 😍

👉 PUMPKIN PIE (Los Angeles)
★Dynia ★Ananas ★Agrest ★Kolendra ★Porto
Tarta dyniowa z sorbetami w trzech odsłonach smakowych


I to, co tygryski kochają najbardziej - deser! Od zawsze marzyłam o spróbowaniu klasycznej tarty dyniowej, która króluje w USA podczas Święta Dziękczynienia i Halloween i w końcu miałam tę niesamowitą okazję! Tarta bez zarzutu z cudownie aksamitnym, dyniowo-korzennym wnętrzem była przepyszna. Smak dodatkowo podbijał podany do niej 3-smakowy sorbet, a najbardziej smakował mi chyba ananas. Naprawdę warto spróbować, bo tę pozycję znajdziecie także w stałym menu lokalu. 😊

W Wall Street BBQ podobało nam się naprawdę wszystko - przez menu z ukochanymi przez Dominika burgerami, aż po klasyczne desery, których ja jestem ogromną fanką. Na dodatek jedzenie to fantastyczna domowa amerykańska klasyka podana w restauracyjnym stylu. Na uznanie zasługuje też przemiła i bardzo zaangażowana obsługa. Lubię słuchać ludzi, którzy nie tylko wiedzą, co mówią, ale widać, że bardzo lubią, to co robią. 💓


Wall Street BBQ to naprawdę mega przyjemny steakhouse z lekko domowym klimatem i kuchnią na bardzo dobrym poziomie. Zapraszam Was do rezerwacji stolika w ramach Restaurant Week, a także poza festiwalem, bo naprawdę warto:
👉 https://restaurantweek.pl/rezerwuj/?restaurant_id=546


Wall Street BBQ, Piłsudskiego 10, Łódź

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger