To jest comfort food, który ja absolutnie kocham! Czekolada, owoce, mascarpone - na ciepło i do tego w ekspresowym tempie! Miałam ochotę na małe słodkie porcyjki, ale to ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉
Ciasto czekoladowo-jogurtowe:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 jogurt grecki lub bałkański (400g)
- 2 duże jajka wiejskie
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 gruszki
Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę i dodajemy miód. Wszystko rozpuszczamy na delikatnym ogniu do połączenia się składników.
W miseczce mieszamy jogurt z jajkami. Gdy czekoladowa masa będzie już płynna dodajemy ją do masy jogurtowej i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe!
Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej.
Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania.
Sos mascarpone:
- 250g mascarpone
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka miodu
W miseczce mieszamy mascarpone z przyprawami i miodem. Jeśli wolicie słodsze desery to dodajcie więcej miodu.
Swoje ciasto zapiekłam w 6 ceramicznych kokilkach, ale śmiało można zrobić to także w tzw. keksówce. Każdą foremkę spryskuję olejem kokosowym.
Na spód wykładamy ok. 2 łyżki masy jogurtowo-czekoladowej, następnie układamy sporą część gruszki. Na to wykładamy kolejne 2 łyżki masy. Górę polewamy ok. 1 łyżką sosu mascarpone - gotowe!
Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 35 minut (w przypadku keksówki piecz do suchego patyczka)
Ja zajadam to ciasto jeszcze na ciepło... z dodatkowym kleksem sosu mascarpone na górze. Można podgrzać je w piekarniku lub mikrofali przed podaniem, smakuje jednak pysznie także na zimno. Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz