Choć pogoda jeszcze dopisuje to nie ma co ukrywać - zaraz jesień. Mimo, że nie jestem fanką aury jaka panuje o tej porze roku, to jestem ogromną fanką dobrodziejstw jakimi obdarowuje nas natura w tym czasie. I tak jeden składnik potrafi często zainspirować mnie do zrobienia czegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem... a do tego chrupiący boczek! Musicie zrobić tę sałatkę, bo jest sycąca i pełna niesamowitych smaków, które cudownie się przenikają. 😍
Sałatka z pieczoną gruszką i figami:
- 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja
- 4 świeże figi
- ok. 50g winogron - różowych i białych, najlepiej bezpestkowych
- 100g boczku surowego wędzonego
- 100g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola)
- ok. 50g orzechów włoskich
- 1 mix sałat - u mnie mieszanka frisee, szpinak baby, escarola, radicchio, lolo rosso
- kilka łyżek miodu (u mnie lawendowy firmy Huzar)
- kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- grzanki pszenne lub ziołowe (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok 10-15 minut
W czasie gry gruszki i figi się pieką możemy zająć się boczkiem. Patelnię rozgrzewamy i wkładamy na nią boczek, bez dodawania tłuszczu, zbędny wysmaży się z boczku i uzyskamy cudownie chrupiące, mięsne paseczki. Każdy plaster osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na 2 talerzach rozkładamy miks sałat, układamy na nim winogrona oraz orzechy włoskie. Przygotowujemy dressing.
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
- sól i pieprz
Uprzednio przygotowane talerze z sałatą skrapiamy dressingiem, na każdej układamy 2 części upieczonej gruszki i po 4 kawałki figi. Dookoła układamy plastry boczku, całość posypujemy grzankami i polewamy resztą dressingu. Gotowe!
Jeśli nie użyjecie grzanek to możecie po prostu podgrzać kawałek bagietki w piekarniku i zajadać w ten sposób. 😉
Ta sałatka cudownie łączy słony, słodki, kwaśny i wytrawny smak. Miękkie gruszki z serem lazur, pachnące tymiankiem i miodem lawendowym figi, chrupiący boczek i grzanki... Tyle aromatu, niezwykłych smaków i tekstur. Spróbujcie koniecznie, to jesień na talerzu - smacznego! 😊
Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na www.miody-huzar.pl gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata!
Jeśli nie użyjecie grzanek to możecie po prostu podgrzać kawałek bagietki w piekarniku i zajadać w ten sposób. 😉
Ta sałatka cudownie łączy słony, słodki, kwaśny i wytrawny smak. Miękkie gruszki z serem lazur, pachnące tymiankiem i miodem lawendowym figi, chrupiący boczek i grzanki... Tyle aromatu, niezwykłych smaków i tekstur. Spróbujcie koniecznie, to jesień na talerzu - smacznego! 😊
Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na www.miody-huzar.pl gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz