Gdy sezon na truskawki w pełni grzechem będzie niezrobienie zapasów na zimę, gdy brakuje nam słońca i słodyczy świeżych owoców. Ten dżem to lato w słoiczku i połączenie jednych z moich ulubionych owoców, czyli bananów i truskawek właśnie. Nieprzesadnie słodki, o cudownym aromacie, pięknym kolorze i konsystencji smarowidła - polecam do naleśników, kanapek, deserów! 😊
Dżem truskawkowo-bananowy:
- ok. 2,7kg truskawek
- ok. 1,3kg bananów
- 3 opakowania cukru żelującego na dżem niskosłodzony np. Konfitur-fix, Żel-fix
- sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
- ok. 0,3kg cukru drobnego
Następnie do garnka dodajemy ziarnka z 1 laski wanilii i strąk, bądź 3 łyżki ekstraktu waniliowego oraz cukier żelujący. Owoce doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie wsypujemy cukier i ponownie zagotowujemy dżem. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie wyłączamy gaz i mieszamy dżem do momentu aż zniknie piana.
Do dżemu można dodać mniej cukru żelującego, by był on bardziej płynny. Moja wersja jest dość "zwarta" i swobodnie można nią smarować kanapki. 😊
Dżem możecie przygotować też bez dodatku cukru żelującego sposobem tradycyjnym. Wystarczy dodać nieco więcej cukru, który zakonserwuje owoce i gotować dżem codziennie przez ok. 1h przez co najmniej 3-4 dni. W ten sposób odparuje z niego cała woda i naturalnie występujące w owocach pektyny sprawią, że dżem się zżeluje. 😊
Dżem przelewam do słoiczków za pomocą plastikowej miarki, usuwając w międzyczasie wygotowane strąki wanilii. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem na lnianej ściereczce. Gdy słoiczki wystygną odwracam je i wkładam do lodówki.
Z podanej w przepisie ilości wychodzi ok. 11 słoiczków o pojemności 0,5l i 3 słoiczki po ok. 250ml.
Dżem nie ma w sobie dużej ilości cukru, ale jest słodki ze względu na dodatek bananów i użycie naprawdę słodkich truskawek. Używam cukru żelującego, by dżem się nie psuł, w cukrze żelującym są zazwyczaj pektyny i dodatek cukru, więc nie ma się czego obawiać. Jeśli jednak nie chcecie go używać, to spróbujcie przygotować dżem w tradycyjny sposób podany wyżej.
Smacznego! 😊
Przydatne info:
Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich
więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w
piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją.
Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i
ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą
nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory
pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie
wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego
wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz