18 czerwca 2018

Dżem truskawkowo-bananowy niskosłodzony


Gdy sezon na truskawki w pełni grzechem będzie niezrobienie zapasów na zimę, gdy brakuje nam słońca i słodyczy świeżych owoców. Ten dżem to lato w słoiczku i połączenie jednych z moich ulubionych owoców, czyli bananów i truskawek właśnie. Nieprzesadnie słodki, o cudownym aromacie, pięknym kolorze i konsystencji smarowidła - polecam do naleśników, kanapek, deserów! 😊


Dżem truskawkowo-bananowy:
  • ok. 2,7kg truskawek
  • ok. 1,3kg bananów
  • 3 opakowania cukru żelującego na dżem niskosłodzony np. Konfitur-fix, Żel-fix
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
  • ok. 0,3kg cukru drobnego
W dużym garnku z szerokim dnem umieszczamy banany i wlewamy do nich sok z cytryny (dzięki niemu owoce zachowają ładny kolor). Wszystko rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Odszypułkowane truskawki wkładamy do bananów i rozdrabniamy według uznania.



Następnie do garnka dodajemy ziarnka z 1 laski wanilii i strąk, bądź 3 łyżki ekstraktu waniliowego oraz cukier żelujący. Owoce doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie wsypujemy cukier i ponownie zagotowujemy dżem. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie wyłączamy gaz i mieszamy dżem do momentu aż zniknie piana.


Do dżemu można dodać mniej cukru żelującego, by był on bardziej płynny. Moja wersja jest dość "zwarta" i swobodnie można nią smarować kanapki. 😊

Dżem możecie przygotować też bez dodatku cukru żelującego sposobem tradycyjnym. Wystarczy dodać nieco więcej cukru, który zakonserwuje owoce i gotować dżem codziennie przez ok. 1h przez co najmniej 3-4 dni. W ten sposób odparuje z niego cała woda i naturalnie występujące w owocach pektyny sprawią, że dżem się zżeluje. 😊

Dżem przelewam do słoiczków za pomocą plastikowej miarki, usuwając w międzyczasie wygotowane strąki wanilii. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem na lnianej ściereczce. Gdy słoiczki wystygną odwracam je i wkładam do lodówki.


Z podanej w przepisie ilości wychodzi ok. 11 słoiczków o pojemności 0,5l i 3 słoiczki po ok. 250ml.

Dżem nie ma w sobie dużej ilości cukru, ale jest słodki ze względu na dodatek bananów i użycie naprawdę słodkich truskawek. Używam cukru żelującego, by dżem się nie psuł, w cukrze żelującym są zazwyczaj pektyny i dodatek cukru, więc nie ma się czego obawiać. Jeśli jednak nie chcecie go używać, to spróbujcie przygotować dżem w tradycyjny sposób podany wyżej.

Smacznego! 😊


Przydatne info: 

Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego wystygnięcia.

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger