Letnie dni dają się we znaki, trzeba się nawadniać, najlepiej w przyjemny i orzeźwiający sposób. To zapewni Wam ta lemoniada - subtelnie ananasowa, lekko pikantna od imbiru. Oczywiście bez dodatku cukru, za to z miodem, który jest płynnym złotem. Lato bez tego przepisu to lato stracone, serio! 😁
Do przyrządzenia lemoniady będziecie potrzebować 2 butelki o pojemności 1l lub 2-4 o pojemności 0,5l - możecie znaleźć je np. w sklepie IKEA.
Lemoniada cytrynowo-ananasowa:
- 2kg cytryny
- 2-3 duże ananasy - ok. 5kg
- 250g świeżego imbiru
- ok. 1,5 + 0,5l wody
- ok. 300-500g miodu
Wszystkie cytryny przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy kłąb i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do cytryny. Imbir kroimy w plastry i dorzucamy do garnka.
Całość zalewamy ok. 1,5l wody. Wszystko zagotowujemy i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie z lemoniady wyławiamy połówki cytryn i wyrzucamy. Odcedzamy płyn przez sitko. Pozostały w garnku imbir i ananasa zalewamy 0,5l wody i ponownie zagotowujemy. Następnie całość blendujemy. Powstałą masę ponownie przecedzamy przez sito do pozostałego płynu.
Gdy lemoniada nieco przestygnie dodajemy do niej miód (pamiętając, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!). Lemoniada jest gotowa do przelania do butelek.
Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.
Smak ananasa jest w tej lemoniadzie dość subtelny, na pierwszy plan wybija się natomiast imbir. Jeśli chcecie tego uniknąć, to zwiększcie ilość ananasa do ok. 6kg i dodajcie ok. 1kg cytryn, a imbir wyłówcie razem z cytryną i nie blendujcie go wraz z ananasem. 😉
Aby przygotować z napój z lemoniady wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! 💛
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz