Do przyrządzenia lemoniady będziecie potrzebować 2 butelki o pojemności 1l lub 2-4 o pojemności 0,5l - możecie znaleźć je np. w sklepie IKEA.
Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą:
- 300g limonek
- 1kg cytryn
- 1,2kg pomarańczy
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1,5 litra wody
- ok. 300g miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego)
Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Następnie dorzucamy posiekany pęczek mięty, kardamon (opcjonalnie) oraz imbir. Całość zalewamy ok. 1,5l wody.
Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków.
Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, bo nie lubię farfocli w niej pływających. Ale jeśli Wam nie przeszkadza miąższ i liście mięty to możecie pominąć ten krok. ;)
Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady (miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!) dodaję miód i mieszam tak, by się rozpuścił. Gotowe!
Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.
Aby przygotować z niej napój wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz