3 czerwca 2018

Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą


Domowa lemoniada to trochę taki skoncentrowany kompot na zimno. Jest kwaśna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa, o ile nie dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z miętą, imbirem oraz kardamonem, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! 💛

Do przyrządzenia lemoniady będziecie potrzebować 2 butelki o pojemności 1l lub 2-4 o pojemności 0,5l - możecie znaleźć je np. w sklepie IKEA.

Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą:
  • 300g limonek
  • 1kg cytryn
  • 1,2kg pomarańczy
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 litra wody
  • ok. 300g miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego)
Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy.



Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Następnie dorzucamy posiekany pęczek mięty, kardamon (opcjonalnie) oraz imbir. Całość zalewamy ok. 1,5l wody.


Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków.


Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, bo nie lubię farfocli w niej pływających. Ale jeśli Wam nie przeszkadza miąższ i liście mięty to możecie pominąć ten krok. ;)



Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady (miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!) dodaję miód i mieszam tak, by się rozpuścił. Gotowe!

Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby się nie poparzyć. Butelki szczelnie zamykam, a lemoniadę odstawiam do ostygnięcia.


Aby przygotować z niej napój wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger