Wiosna, maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące roku, gdy przyroda wybucha soczystą zielenią, a my spotykamy się ze znajomymi na świeżym powietrzu, by pogrillować. Uważam, że na żadnym spotkaniu nie powinno zabraknąć deseru, zwłaszcza takiego! Ta prosta w przygotowaniu, olśniewająco piękna i owocowo pyszna tarta zachwyci Was i Waszych znajomych. Sezon owocowy niemalże w pełni więc czas korzystać z dobroci, jakimi obdarowuje nas matka natura! 💙
Użyłam kamionkowej formy do tarty bez wyjmowanego dna o średnicy 31 cm, ale wygodniej będzie przygotować ją w formie z wyjmowanym dnem.
Tarta orzechowa:
- 1 opakowanie markiz orzechowych (ok. 450g np. Hit)
- 125g masła
Ciasto wysypujemy na formę i wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie.
Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej 3-4h przed przygotowaniem tarty.
Krem twarożkowy:
- 500g mascarpone
- 200g sera twarogowego (najlepiej Mój ulubiony)
- 200ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
Do miseczki wkładamy mascarpone, twaróg oraz śmietankę, wsypujemy cukier puder i ocieramy skórkę z cytryny. Zamiast cytryny możecie użyć np. ekstraktu waniliowego, ale ja chciałam, by krem był lekko orzeźwiający. Gdy wszystkie składniki są w miseczce to ubijamy je mikserem do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Krem jest gęsty i ciężki, ale i pyszny. Jeśli wolicie bardziej "lekką" wersję to użyjcie ok. 500g twarogu i 400ml śmietanki.
Krem wykładamy na wyklejony spód i rozprowadzamy równomiernie szpatułką, by wypełnił go po brzegi.
Dodatki:
- ulubione owoce - np. truskawki, ananas, mango, kiwi, winogrono, maliny, borówki etc.
Ciasto gotowe! Podawajcie od razu, a następnie przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3-4 dni (w zależności od użytych owoców).
Wiosna-lato na talerzu - smacznego! 💛
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz