4 maja 2018

Tarta orzechowa z kremem twarożkowym i owocami


Wiosna, maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące roku, gdy przyroda wybucha soczystą zielenią, a my spotykamy się ze znajomymi na świeżym powietrzu, by pogrillować. Uważam, że na żadnym spotkaniu nie powinno zabraknąć deseru, zwłaszcza takiego! Ta prosta w przygotowaniu, olśniewająco piękna i owocowo pyszna tarta zachwyci Was i Waszych znajomych. Sezon owocowy niemalże w pełni więc czas korzystać z dobroci, jakimi obdarowuje nas matka natura! 💙


Użyłam kamionkowej formy do tarty bez wyjmowanego dna o średnicy 31 cm, ale wygodniej będzie przygotować ją w formie z wyjmowanym dnem.

Tarta orzechowa:
  • 1 opakowanie markiz orzechowych (ok. 450g np. Hit)
  • 125g masła
Markizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko kilkanaście sekund do połączenia składników.



Ciasto wysypujemy na formę i wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie.



Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej 3-4h przed przygotowaniem tarty.


Krem twarożkowy:
  • 500g mascarpone
  • 200g sera twarogowego (najlepiej Mój ulubiony)
  • 200ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
Cytrynę wyparzamy we wrzątku.

Do miseczki wkładamy mascarpone, twaróg oraz śmietankę, wsypujemy cukier puder i ocieramy skórkę z cytryny. Zamiast cytryny możecie użyć np. ekstraktu waniliowego, ale ja chciałam, by krem był lekko orzeźwiający. Gdy wszystkie składniki są w miseczce to ubijamy je mikserem do osiągnięcia pożądanej konsystencji.



Krem jest gęsty i ciężki, ale i pyszny. Jeśli wolicie bardziej "lekką" wersję to użyjcie ok. 500g twarogu i 400ml śmietanki.

Krem wykładamy na wyklejony spód i rozprowadzamy równomiernie szpatułką, by wypełnił go po brzegi.



Dodatki:
  • ulubione owoce - np. truskawki, ananas, mango, kiwi, winogrono, maliny, borówki etc.
Owoce kroimy w mniejsze kawałki i rozrzucamy je po tarcie przy utworzyły lekki "kopiec". Tartę możecie podać np. tylko z owocami leśnymi lub tylko z truskawkami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. 😉



Ciasto gotowe! Podawajcie od razu, a następnie przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3-4 dni (w zależności od użytych owoców).

Wiosna-lato na talerzu - smacznego! 💛

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger