Włoską pizzę kocham miłością gorącą i szczerą. Za to, że jest chrupiąca, cieniutka, a dodatki podlane odrobiną dobrej jakości oliwy mają smak. Cała pizza ma smak, bo nie tonie w ogromnej ilości sera. Postanowiłam do tego cienkiego ciasta dodać ulubione ostatnio dodatki i sprawdzić słodko-słone połączenie. Śmiem twierdzić, że wyszła mi najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu. I polecam ją i Wam! 💙
W tym przepisie wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, ale możecie przygotować także klasyczną włoską pizzę. Przepis znajdziecie TUTAJ.
Pełnoziarnisty spód:
- 1,5 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
- 1,75 szklanki mąki pszennej dobrej jakości (może być to mąka chlebowa lub typowo na pizzę)
- 1,75 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej (lub ok. 1,5 łyżeczki zwykłej soli)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Wszystko mieszamy.
W miseczce z ciepłą wodą rozpuszczamy cukier i dodajemy suche drożdże. Odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Gdy zaczyn jest gotowy wlewamy go do mąki i zaczynamy mieszanie. Wyrabiamy ciasto kilka minut i dopiero wtedy dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto ugniatamy jeszcze kilka minut, by było miękkie, elastyczne i by odchodziło od ręki.
Po tym czasie wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, warto też posmarować nią samo ciasto. Zawijamy wszystko folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu uderzamy w nie pięścią, lekko wyrabiamy i dzielimy krojąc nożem na 2 części.
Na blaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze.
W miseczce z ciepłą wodą rozpuszczamy cukier i dodajemy suche drożdże. Odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Gdy zaczyn jest gotowy wlewamy go do mąki i zaczynamy mieszanie. Wyrabiamy ciasto kilka minut i dopiero wtedy dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto ugniatamy jeszcze kilka minut, by było miękkie, elastyczne i by odchodziło od ręki.
Po tym czasie wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, warto też posmarować nią samo ciasto. Zawijamy wszystko folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu uderzamy w nie pięścią, lekko wyrabiamy i dzielimy krojąc nożem na 2 części.
Na blaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze.
Dodatki na 2 pizze:
- ser kozi do smarowania np. NaTurek
- 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
- ok. 100-200g mozzarelli (wg uznania)
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 gruszki
- 2-3 łyżki miodu
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
Spód pizzy smarujemy połową serka koziego, podsypujemy go połową łyżeczki tymianku, równomiernie. Na to wysypujemy połowę porcji mozzarelli.
Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy w pół i układamy na serach.
Spód pizzy smarujemy połową serka koziego, podsypujemy go połową łyżeczki tymianku, równomiernie. Na to wysypujemy połowę porcji mozzarelli.
Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy w pół i układamy na serach.
Połowę gruszki układamy równomiernie na szynce, a całość podlewamy miodem. Gotowe!
Pieczenie:
Czas - ok. 7-10 minut
To niezwykle ważne, by piekarnik był rozgrzany do najwyższej możliwej
temperatury. Nie mam kamienia do pizzy, więc piekę ją na zwykłej blaszce
i pizza zawsze wychodzi chrupiąca i dobrze wypieczona. Pieczemy ją
krótko, bo tylko ok. 10 minut. Jest gotowa, gdy ser na niej zaczyna
"oddychać", czyli unosi się pęcherzykami do góry.
Pizzę podajemy z dobrej jakości oliwą. Można dodać do niej także rukolę i starte na grubo plastry parmezanu. Mniam! 😍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz