U mnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! 😊
Omlet na mące kokosowej:
- 5 wiejskich jajek
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta solu
- olej kokosowy do posmarowania patelni
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy ksylitol.
Po ubiciu białek powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera.
Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 8-10 minut
Omlet jest gotowy, gdy zarumieni się z góry, a po wbiciu w niego patyczka jest on suchy.
Lekko zsuwamy go szpatułką na talerz i kroimy na kawałki. Jest gotowy do podania! 😉
Polewa jogurtowo-białkowa:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki odżywki białkowej (u mnie smak biała czekolada + kokos)
Dodatki:
- świeży ananas lub inne ulubione owoce lub konfitura
Wszystko zależy od Waszej wyobraźni - smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz