Troszkę mnie tu nie było, a wszystko ze względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe, a w mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam!
Racuchy jabłkowo-bananowe:
- 1 banan
- 2 jabłka
- ok. 350g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
- 6 czubatych łyżek mąki ryżowej/kukurydzianej/owsianej
- 1 łyżeczka cynamonu
Banana rozgniatamy w misce, jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie do owoców dodajemy jogurt naturalny, jajka, miód i olej kokosowy. Wszystko mieszamy.
Do mieszanki dodajemy następnie oba rodzaje mąki i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego na patelni nie musimy dodawać już innego tłuszczu.
Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 dużych racuchów.
My lubimy zajadać je z masłem orzechowym oraz z jogurtem naturalnym, mielonym ostropestem, miodem i pestkami granatu. Pysznie i zdrowo - smacznego! 😉
A Jimmiś pozdrawia! 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz