Bardzo lubię faszerowaną paprykę, to danie nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Papryka, na którą mamy obecnie sezon, jest bardzo bogata w witaminę C, która przydaje się w diecie, gdy szaleją przeziębienia i grypa. Danie dietetyczne i śmiało można jeść je na diecie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy papryka przejdzie wszystkimi smakami i zmięknie - palce lizać! 😍
Faszerowana papryka:
- 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona)
- 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka
- 3 małe lub 2 średnie cebule czerwone
- 1 ząbek czosnku
- ok. 300g pieczarek
- 2 woreczki ugotowanego brązowego ryżu (lub innego jeśli nie lubicie brązowego)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 0,5 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- 1 opakowanie mozzarelli w mini kulkach lub 1 duża kulka
- 0,5l domowego bulionu lub z 1 kostki bulionowej EKO
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- sól himalajska i pieprz
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek.
Gdy cebula i czosnek zmiękną, dodajemy pieczarki i całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany al dente brązowy ryż i wszystko mieszamy.
Farszu nie trzeba studzić, ale wygodniej się go nakłada, gdy jest nieco chłodniejszy. Nakładamy go do każdej papryki, a tę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kuleczki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałki i układamy na górze każdej papryki.
Gdy napełnimy wszystkie papryki i ustawimy je w naczyniu, zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 25 minut
Po wyjęciu z piekarnika papryka jest gotowa do jedzenia. Można polać ją ketchupem, sosem jogurtowym lub innym ulubionym dodatkiem. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz