Razem z Dominikiem placki, naleśniki, pankejki i tego typu inne cuda, możemy jadać codziennie, więc kolejna ich wersja musiała zawitać na blogu. Tym razem to sycące, smakowite placki twarogowe, które dodadzą sporo energii, bo jest w nich 0,5kg twarogu! Ale śmiało można pałaszować je także na deser czy podwieczorek. Najbardziej lubimy zajadać je z owocami, polane miodem, ale świetnie będą smakowały także z dżemem, bitą śmietaną i innymi ulubionymi dodatkami.
Placuszki twarogowe:
- 500g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru drobnego
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- olej kokosowy do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta lekko je dociskając i spłaszczając. Gdy zobaczymy, że brzegi są zarumienione przekładamy je na drugą stronę. Podsmażamy aż będą brązowo-złote. Powtarzamy do wykorzystania całego ciasta.
Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas są to banany i brzoskwinie, ale świetnie sprawdzą się także z dżemem, cukrem pudrem czy kwaśną śmietaną lub jogurtem. Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz