Miseczki Buddy przebojem wdarły się do naszego kulinarnego repertuaru, a ten wariant wybitnie smakował Dominikowi - prosty i smaczny! Polecamy! 😉
Kurczak:
- 300g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól i pieprz
- ok. 200g jogurtu naturalnego lub greckiego
Kurczaka pozbawiamy wszelkich chrząstek oraz
tłuszczu. Kroimy go w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej
jogurt grecki oraz przyprawy, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 2-3h
przed smażeniem lub najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki. Jest gotowy do przyrządzania.
Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Miseczki Buddy:
- kurczak w jogurcie
- 1 opakowanie mieszanki warzyw chińskich (np. Hortex)
- 1-2 woreczki ugotowanego ryży basmati lub jaśminowego
- 3 łyżki sezamu
- sos orzechowy
- 1 łyżka oleju sezamowego
Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy aż zmieni kolor na biały.
Następnie dosypujemy opakowanie warzyw i podsmażamy do miękkości (wg wskazówek na opakowaniu). Warzywa i kurczaka przekładamy do ryżu. W międzyczasie na suchej patelni prażymy sezam przez ok. 2 minutki często potrząsając patelnią, by się nie spalił.
To danie nie sprawia wiele problemów, według niektórych może być nawet półgotowcem, ale najważniejsze, że jest mega pyszne i mega syte. Polecam z całego serduszka, Dominik zresztą też. 😉
Mmm, ten sos orzechowy musi być super, muszę spróbować! Cała micha brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńDzięki Olu :* faktycznie sos mnie zachwycił, dodaję go często też do innych dań, fajnie dopełnia dzieła :)
UsuńA ten sos orzechowy mozna jakos z masla orzechowego zrobic?
OdpowiedzUsuńNo tak, robi się go z masła orzechowego przede wszystkim :)
UsuńA nie chcesz dodawać sosu sojowego czy o co chodzi? Chętnie podpowiem :)
Zakrecona jestem przeciez jest przepis na sos orzechowy :)
Usuń