Gdy w domu zostało mi opakowanie mascarpone po świątecznych wypiekach postanowiłam zrobić z niego pyszny, gęsty krem do naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! 😊
Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie
pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w
kopertę, ale także przy robieniu krokietów.
Podstawowy przepis na naleśniki znajdziesz TUTAJ.
Krem orzechowy:
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (gładkie lub z orzechami, wg uznania)
Serek przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe!
Każdy naleśnik smarujemy ok. 1-2 łyżkami kremu orzechowego i składamy go w kopertę. My swoje zjedliśmy z ulubionymi owocami, ale śmiało możecie polać je czekoladą, dodać bitą śmietanę i inne ulubione składniki. Są przepyszne! 😍
Przydatne info:
Jeśli chcecie wykorzystać ten krem do tortu lub innego ciasta, wystarczy, że wymieszacie do kremu dodacie ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Możecie podwoić ilość składników. 😉
Kurczę, to dopiero musi być kaloryczne :O Kusisz, i to za bardzo! Wypróbuję, bo uwielbiam masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńWłaśnie chętnie przygotowałabym taki krem do ciasta ale bałam się, że nie wyjdzie to dobrze - dzięki za wypróbowanie, teraz będę eksperymentować. :)
OdpowiedzUsuń