14 stycznia 2017

Naleśniki z kremem orzechowym


Gdy w domu zostało mi opakowanie mascarpone po świątecznych wypiekach postanowiłam zrobić z niego pyszny, gęsty krem do naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! 😊

Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów.
 
Podstawowy przepis na naleśniki znajdziesz TUTAJ.
 

Krem orzechowy:
  • 250g  serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (gładkie lub z orzechami, wg uznania)
     
Serek przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe!


Każdy naleśnik smarujemy ok. 1-2 łyżkami kremu orzechowego i składamy go w kopertę. My swoje zjedliśmy z ulubionymi owocami, ale śmiało możecie polać je czekoladą, dodać bitą śmietanę i inne ulubione składniki. Są przepyszne! 😍



Przydatne info:

Jeśli chcecie wykorzystać ten krem do tortu lub innego ciasta, wystarczy, że wymieszacie do kremu dodacie ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Możecie podwoić ilość składników. 😉

Wydrukuj

2 komentarze:

  1. Kurczę, to dopiero musi być kaloryczne :O Kusisz, i to za bardzo! Wypróbuję, bo uwielbiam masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chętnie przygotowałabym taki krem do ciasta ale bałam się, że nie wyjdzie to dobrze - dzięki za wypróbowanie, teraz będę eksperymentować. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger