Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku. Do mięsa dodałam przyprawy i dodatki, które nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Ciebie także. 😉
Roladki:
- 500g mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 100g boczku surowego wędzonego w cienkich plasterkach (może być pancetta)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej lub do pizzy
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek rozdrabniamy w malakserze lub kroimy drobno tradycyjną metodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy do miękkości cebulę oraz czosnek.
Mozzarellę kroimy w kostkę średniej wielkości.
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy do niego cebulę oraz czosnek, posiekaną świeżą bazylię, pastę z pomidorów, zioła i przyprawy oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Nabieramy ok. 2 spore łyżki mięsa, rozpłaszczamy na dłoni i na środku układamy mozzarellę (według uznania), zawijamy całość i formujemy podłużny kotlecik.
Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w żaroodpornej formie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 sporych roladek.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z wiatrakiem, grzałką górną i grillem
Czas - 20-25 minut
Na taki przepis skuszę się natychmiast. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) smacznego! :*
Usuń