Podstawowe ciasto na pierogi:
- 4 szklanki mąki pszennej
- ok. 1,5-1,75 szklanki gorącej wody lub mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól do smaku
Następnie ugniatamy ciasto dłońmi, by stało się miękkie i elastyczne przez ok. 5 minut. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, by w cieście zawiązał się gluten.
W tym czasie możemy przygotować farsz.
Farsz:
- 500g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- ok. 250 jagód (mogą być mrożone)
Gdy ciasto odstoi już 15 minut przygotowujemy stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy kółka szklanką.
Każde kółko ciasta lekko rozwałkowujemy i wykładamy na nie ok. 2 łyżeczki farszu. Lekko pociągając do siebie rogi ciasta zalepiamy całość w taki sposób, by w środku było jak najmniej powietrza. Następnie tworzymy falbankę lekko zagniatając ciasto choć możecie użyć także widelca.
Gotowe pierogi wykładamy na lnianą ściereczkę lekko posypaną mąką i przykrywamy drugą ściereczką. Z podanej ilości ciasta i farszu wychodzi ok. 60 pierogów.
Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody z łyżką oleju. Gotujemy je przez ok. 2-3 minuty od momentu ponownego zagotowania, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy je na durszlaku i podajemy.
Swoje pierogi polałam odrobiną słodkiej śmietanki, można także wymieszać jogurt z odrobiną cukru lub wyłożyć na wierzch serek waniliowy. Są wyśmienite! 😍
Pierogi możecie zamrozić, wystarczy, że pogotujecie je przez ok. 1 minutę, schłodzicie, a następnie zamrozicie. Gotujcie je zamrożone do momentu wypłynięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz