Kurczak po myśliwsku:
- 250g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach
- 500g udek z kurczaka bez skóry i kości
- 3 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 500ml passaty pomidorowej
- 0,75 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka białej fasoli
- pieprz do smaku
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru i wtedy dorzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy wszystko do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zioła i chwilę smażymy.
Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor.
Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy.
Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. To bardzo sycące i treściwe danie idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz