Krokiety to może nie do końca szybkie, ale bardzo treściwe danie, które jest przydatne w sytuacji, gdy musimy posilić się w ciągu dnia w pracy. Te przygotowałam z myślą o Dominiku, który pracując 5 dni w godzinach około-obiadowych musiał zjeść coś pożywnego. Sprawdziły się idealnie, bo smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! 😉
Farsz meksykański:
- 500-600g piersi kurczaka
- 2 cebule (białe lub czerwone)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta)
- ok. 50g konserwowych papryczek jalapeno
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju koksowego
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy ją w paski, a następnie w kostkę. Papryczki jalapeno kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i chrząstek i kroimy go na małą kostkę.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Przesmażamy aż cebula się zeszkli i dodajemy papryki - świeżą oraz konserwową. Całość przesmażamy do momentu aż warzywa zmiękną.
Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy do momentu aż zmieni kolor.
Następnie dodajemy passatę oraz pastę paprykową, zagotowujemy całość. Dorzucamy warzywa odsączone z zalewy i doprawiamy farsz wszystkimi przyprawami i ziołami oraz solą i pieprzem. Całość gotujemy kilka chwil i zdejmujemy z ognia.
Farsz powinien być pół-płynny, nałożony na naleśnika nie powinien się rozpływać. Przed wyłożeniem do na naleśniki powinien ostygnąć.
Krokiety:
- ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu)
- 1-2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą
doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka i rozkłócamy
je z odrobiną wody. Każdego krokieta najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Wykładamy je na talerz.
Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie już gorący wykładamy
po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do
uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe!
Krokiety podaję z sosem jogurtowym oraz ketchupem - pikantne pyszności! 😍
Krokiety podaję z sosem jogurtowym oraz ketchupem - pikantne pyszności! 😍
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz