Jesienią i zimą, gdy nie ma smacznych świeżych pomidorów robię pyszny
krem z mozzarellą. Jest naszpikowany smakiem, bo pomidory występują w
nim aż w 4 postaciach - z puszki, pomidory przetarte, pomidory suszone oraz przecier/koncentrat pomidorowy. Wszystko to sprawia, że to jedna z najbardziej aromatycznych zup jakie jadłam. Podaję go z kawałkami mozzarelli, które miękną i są cudowną niespodzianką przy każdym kęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! 😉
Zupa krem z pomidorów:
- 3 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400g)
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 700ml passaty pomidorowej
- 1-1,5 szklanki wody
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- śmietana kremówka (30%) do ubicia (według uznania)
- 1 kulka mozzarelli
Cebulę kroimy w ósemki, czosnek i seler w kostkę. Do rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy do miękkości.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich suszone pomidory i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy do nich pomidory z puszki, passatę, przecier pomidorowy, szklankę wody oraz posiekaną bazylię. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i doprawiamy całość solą i pieprzem. Zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Odstawiamy całość do wystygnięcia, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa będzie już chłodna blendujemy ją na gładko. Ponownie ją zagotowujemy i dodajemy do niej oregano. Możecie także dodać trochę wody, jeśli uważacie, że zupa jest zbyt gęsta. Gotujemy przez 5-10 minut i gotowe! 😊
Przed podaniem ubijam śmietanę i na dno miseczki wykładam pokrojoną w kostkę mozzarellę (według uznania), wlewam zupę, a na górę dodaję ok. 2 łyżki ubitej śmietany i listek bazylii. Smacznego!
Wydrukuj
Mmm, moja ulubiona zupa-krem! Muszę zrobić z Twojego przepisu, czasem dodaje też puszkę czerwonej fasoli, polecam :)
OdpowiedzUsuńO też super pomysł :) mniam!
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńDodatek mozzarelli jest konieczny.
Zdecydowanie! :D
Usuń