Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi!
Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam.
Focaccia:
- 475g mąki pszennej tortowej
- 7g suszonych drożdż
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy spienioną mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody.
Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie uderzamy w jego środek pięścią, wyjmujemy i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Wykładamy je do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Ja użyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie ulubione dodatki wciskając je lekko do środka oraz posypujemy ziołami i solą. Ja używam suszonego oregano, ale można użyć także rozmarynu czy tymianku.
Dodatki:
- pół słoiczka suszonych pomidorów oraz pół słoiczka kaparów
- 2 cebule oraz 250 g pieczarek
- parmezan
- oregano
- sól
Swoje focaccie przygotowałam na 2 sposoby:
- z suszonymi pomidorami oraz kaparami, oregano i solą
- z farszem pieczarkowo-cebulowym z TEGO przepisu, oregano i solą
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół
Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru
Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości. Smacznego! 😊
Focaccia pysznie upieczona!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek...
Bardzo dziękuję :D życzę smacznego :*
UsuńUwielbiam. Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest boska! Dzięki kochana :*
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) jest pyszna, warto spróbować!
Usuń