Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem z jej udziałem. W ubiegłym roku zrobiłam konfiturę pomarańczową, która wszystkim bardzo smakowała, dlatego pomyślałam o dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta, to nie mogłam się oprzeć dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam!
Dżem dyniowy:
- 2kg dyni (już po obraniu)
- 2 pomarańcze
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 400g cukru
- 1 cukier żelujący (np. Konfitur-fix)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Do dużego rondla wlewamy 2 szklanki soku pomarańczowego, dodajemy pokrojone pomarańcze i wsypujemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Następnie dorzucamy dynię i gotujemy wszystko często mieszając aż doprowadzimy całość do wrzenia. Gotujemy wszystko przez 20 minut cały czas mieszając. Przy okazji możemy rozdrabniać kawałki dyni.
Po 20 minutach dynia powinna być już na tyle miękka, by się rozpadać, wtedy rozgniatamy pozostałe większe kawałki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość.
Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy całość według instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty).
Zostało już przełożenie masy do słoiczka - gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 1 słoik o pojemności 0,5 l, 3 słoiczki o pojemności ok. 300ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200ml.
Fajnie wygląda, a przy okazji muszę przyznać, że planowałem coś z owocami zrobić :D No i proszę :P Akurat na późną kolację ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) życzę smacznego zatem! :*
Usuń