1 smak - lody bananowo-brzoskwiniowe:
- 5 bananów
- 4 brzoskwinie
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- rozdrabniacz, blender lub mikser dobrej jakości
- mleko kokosowe do rozrzedzenia masy po zamrożeniu
Nie ma co ukrywać, do zrobienia tych lodów
potrzebny jest dobry sprzęt, najlepiej mikser lub rozdrabniacz, który
poradzi sobie z mrożonymi owocami.
Banany
powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obierzcie je ze skórki,
pokrójcie w plastry i włóżcie do woreczka z zamykaniem, a następnie do
zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. Banany wyjmuję z lodówki na kilka minut przed rozdrabnianiem, przed
użyciem uderzam w nie tłuczkiem do mięsa, by dodatkowo je pokruszyć.
Brzoskwinie myję, ale nie obieram ich ze skórki, lubię, gdy lody mają "ciapki". Wyjmuję pestki, owoce kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam na mus. Dolewam do niego łyżkę ekstraktu z wanilii. To już prawie koniec, jeszcze tylko banany.
Brzoskwinie myję, ale nie obieram ich ze skórki, lubię, gdy lody mają "ciapki". Wyjmuję pestki, owoce kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam na mus. Dolewam do niego łyżkę ekstraktu z wanilii. To już prawie koniec, jeszcze tylko banany.
Do musu brzoskwiniowo-waniliowego dodajemy zamrożone banany, najlepiej partiami, tak by sprzęt się nie "zakrztusił" zbyt dużą ilością mrożonych owoców. Miksujemy na gładko.
Im dłużej będziecie je miksować, tym lody będą bardziej napowietrzone, a dzięki temu smaczniejsze. Zmiksujcie wszystkie owoce i gotowe!
Z podanej ilości
wychodzi ok. 1l lodów. Podajcie je od razu lub np. przełóżcie do
domowych foremek na lody lub większego opakowania.
Jeśli włożycie je do dużego opakowania, to przed podaniem wystawcie je na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie zblendujcie np. z dodatkiem odrobiny mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskacie cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję. I bez tego są pyszne, ale jednak mocno zmrożone, więc uważajcie na zęby. 😉
Jeśli włożycie je do dużego opakowania, to przed podaniem wystawcie je na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie zblendujcie np. z dodatkiem odrobiny mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskacie cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję. I bez tego są pyszne, ale jednak mocno zmrożone, więc uważajcie na zęby. 😉
- 2 zamrożone banany
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka domowego mleka kokosowego
- 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc.
Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 h lub całą noc. Jeśli zamrozicie je całą noc, to następnego dnia wyjmijcie je na ok. 15 minut przed przyrządzaniem lodów.
Gdy banany będą już zmrożone wyjmujemy je z woreczka i wkładamy do misy blendera/malaksera. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką przekładamy miąższ do misy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i blendujemy na gładką masę. Im dłużej będziecie je miksować, tym lody będą bardziej napowietrzone, a dzięki temu smaczniejsze.
Już w takiej formie smakują pysznie, ale warto spróbować i dodać np. ulubione dodatki. Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia.
Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy z odrobiną mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskamy cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję.
Z podanej ilości wychodzi ok. 0,5 l lodów.
Dodatki:
- wafelki do lodów
- kilka drobno pokrojonych owoców np. truskawki, brzoskwinie
- domowa bita śmietana kokosowa
Domowa bita śmietana kokosowa:
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- 100ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 1-2 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań)
Do wafelków nakładam po 1 dużej kulce lodów o każdym smaku, na wierzchu układam owoce, a całość traktuję solidną porcją kokosowej śmietany. Pycha!
Do zamrożonych bananów śmiało można dodać masło orzechowe, czekoladę, mleczko kokosowe i wiórki lub każde sezonowe owoce - lody będą pyszne i zdrowe! No i co najważniejsze nie będą miały tyle kalorii, co te tradycyjne robione ze śmietanki. Smacznego!
Lody bananowo - brzoskwiniowe, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńTeż bardziej mi smakowały 😁 a takie proste do zrobienia!
UsuńŚwietny przepis na zdrowy deserek! :) Czasem też tak mam, że przez przypadek wychodzi mi wegańskie danie ;D
OdpowiedzUsuńDzięki kochana 😘 no właśnie zupełnie tego nie planowałam, a wyszło po wegańsku, Ale najważniejsze, że smacznie 😁
Usuń