Kocham placuszki bananowo-jogurtowe, więc pomyślałam, że może to połączenie sprawdzi się i w muffinach. No i nie myliłam się - są pyszne i wilgotne. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, następnego dnia po wyjęciu z lodówki lub po podgrzaniu w mikrofali. Fantastyczne na pierwsze śniadanie, przekąskę między posiłkami albo pyszny podwieczorek. Nie ma w nich masła i cukru, za to są płatki owsiane i miód. Jest pysznie! 😍
Muffinki:
- 5-6 mniejszych lub 4 duże dojrzałe banany
- 400g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 100g jagód (można wykorzystać inne owoce, czekoladę czy orzechy)
Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. Gotowe!
Masę nakładamy do silikonowych foremek, papierowych papilotek lub nasmarowanej olejem kokosowym blaszki do 3/4 wysokości. Na górze każdej muffinki układamy po kilka-kilkanaście sztuk jagód wciskając je lekko do środka. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 26 muffinek.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 20-25 minut
Muffinki są naprawdę pyszne, bardzo wilgotne, następnego dnia smakują niemal jak bananowe serniczki. Na wierzchu można układać kawałki owoców lub np. pokrojoną w kostkę czekoladę i orzechy - pycha! Smacznego!
Wyglądają przepysznie�� na pewno spróbuję☺
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i życzę udanej degustacji :)
UsuńChętnie bym takie upiekła na śniadanie do kawy :) Dzień od razu stałby się lepszy :)
OdpowiedzUsuńW sumie nic nie stoi przeszkodzi, bardzo szybko się je robi, więc zachęcam do wypróbowania ;)
Usuńzdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńpo detoksie jaglanym spróbuję :)
Kobiecemysli.pl
Dziękuję :* zachęcam, są pyszniutkie :)
UsuńAle super foremki :) Kurde zawsze mam problem z robieniem muffinek. Nigdy mi nie wychodzą ;c Może z twoim przepisem mi się uda :)
OdpowiedzUsuń~www.amberlife.blog.pl