Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! 😍
Pudding chia:
- 300ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego)
- ok. 80g nasion chia
- 250g jogurtu greckiego
- ok. 100ml śmietany kremówki (30-36%) (lub więcej jeśli wolicie gęstsze koktajle)
- 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 100g jagód i ok. 30g do dekoracji
Do pucharków/słoiczków/wysokich szklanek wlewamy nieco koktajlu, a następnie wykładamy po ok. 4-5 łyżek puddingu, a następnie znowu wylewamy koktajl i górę ozdabiamy jagodami. PYCHA!
Oczywiście śmiało możecie zmienić kolejność i najpierw wyłożyć na spód chia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę.
Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego! 😊
Samo zdrowie w pięknej oprawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊 deser pycha 💜
UsuńMusze wreszcie kupic nasiona chia, bo slyszalam o nich tyle dobrego, a jeszcze nigdy nie probowalam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :) mnie totalnie oczarowały, niby nic, ale są uzależniające :D
UsuńZ pewnością spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego! :) :*
UsuńDziękuję :)
Usuń