11 sierpnia 2016

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką



To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty. Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką.

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży (14g)
  • 80g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 150ml mleka kokosowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier,szczyptę soli i wiórki kokosowe, mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło oraz 3 łyżki brązowego cukru. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i masła, a następnie studzimy, by było tylko letnie.

Do miski z mąką wlewamy ostudzone mleko oraz wbijamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki (ok. 10 minut).

Miskę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1,5-2h.


Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę.



Kokosowa kruszonka:
  • 50g zimnego masła
  • 90g mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki, wsypujemy do niej mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Wszystko rozcieramy palcami, by uzyskać konsystencję mokrego piasku.


Jeśli bardzo lubicie dużą ilość kruszonki - podwójcie składniki. 


Dodatki:
  • 700g jagód
  • 1 łyżeczka cukru
Jagody myjemy, osuszamy na ręczniku i wsypujemy na ciasto. Całość równomiernie zasypujemy delikatnie ok. łyżeczką cukru, by owoce puściły sok podczas pieczenia.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 30 minut

Ciasto zaraz po upieczeniu nie ma silnego kokosowego aromatu, ten jest bardziej wyczuwalny, gdy ciacho wystygnie.
 

Do ciacha podajcie na przykład mrożoną lub zwykłą kawę z dodatkiem mleka kokosowego i będziecie w raju - wierzcie mi! Smacznego! 😊




Wydrukuj

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zapach ciasta drożdżowego w domu. Do kawy też idealne. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) ja bardzo lubię ciasto drożdżowe, a akurat to bardzo długo zachowuje świeżość, więc warto je upiec nawet wieczorem, by cieszyć się jego smakiem na śniadanko :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* też bardzo je lubię i kombinuję jak by tu zmieniać tradycyjną drożdżówkę co jakiś czas :)

      Usuń
  3. 3 litry jagód! Marzenie!:D Fajnie, że tyle czasu to ciasto utrzymuje świeżość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teściowa mi się udała <3 prawda, ogromnym atutem tego ciasta jest to, że długo pozostaje świeże, bo przecież właśnie tego oczekujemy od pysznego ciacha, którego nie da się zjeść na raz :D

      Usuń
  4. Pyszne, i jeszcze kokosowy dodatek!
    Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) kokos i jagody świetnie do siebie pasują :D

      Usuń
  5. Pyszne, i jeszcze kokosowy dodatek!
    Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach jak ja lubię wszystko co z kokosem.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to ciacho jest dla Ciebie stworzone :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger