To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty. Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką.
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 2 opakowania suchych drożdży (14g)
- 80g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g masła
- 150ml mleka kokosowego (najlepiej domowego)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Do miski z mąką wlewamy ostudzone mleko oraz wbijamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki (ok. 10 minut).
Miskę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1,5-2h.
Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę.
Kokosowa kruszonka:
- 50g zimnego masła
- 90g mąki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Jeśli bardzo lubicie dużą ilość kruszonki - podwójcie składniki.
Dodatki:
- 700g jagód
- 1 łyżeczka cukru
Na wyrośnięte ciasto wykładamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 30 minut
Ciasto zaraz po upieczeniu nie ma silnego kokosowego aromatu, ten jest bardziej wyczuwalny, gdy ciacho wystygnie.
Do ciacha podajcie na przykład mrożoną lub zwykłą kawę z dodatkiem mleka kokosowego i będziecie w raju - wierzcie mi! Smacznego! 😊
Bardzo lubię zapach ciasta drożdżowego w domu. Do kawy też idealne. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :) ja bardzo lubię ciasto drożdżowe, a akurat to bardzo długo zachowuje świeżość, więc warto je upiec nawet wieczorem, by cieszyć się jego smakiem na śniadanko :)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe z owocami. Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* też bardzo je lubię i kombinuję jak by tu zmieniać tradycyjną drożdżówkę co jakiś czas :)
Usuń3 litry jagód! Marzenie!:D Fajnie, że tyle czasu to ciasto utrzymuje świeżość ;)
OdpowiedzUsuńTeściowa mi się udała <3 prawda, ogromnym atutem tego ciasta jest to, że długo pozostaje świeże, bo przecież właśnie tego oczekujemy od pysznego ciacha, którego nie da się zjeść na raz :D
UsuńPyszne, i jeszcze kokosowy dodatek!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie.
Dziękuję bardzo :) kokos i jagody świetnie do siebie pasują :D
UsuńPyszne, i jeszcze kokosowy dodatek!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie.
Ach jak ja lubię wszystko co z kokosem.:)
OdpowiedzUsuńW takim razie to ciacho jest dla Ciebie stworzone :)
Usuń