Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach oraz zupie z ich wykorzystaniem musieliśmy wypróbować czegoś nowego, stąd przepis na faszerowane słodkie ziemniaczki. Mięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą - miodzio! 😍
Pieczone bataty:
- 4 większe bataty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 25-30 minut
Po upieczeniu dajemy im wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki.
Farsz:
- 2 cebule - biała + czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 250g pieczarek
- 400g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- wydrążony miąższ z batatów
- 50g mozzarelli (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i dodajemy rozdrobnione warzywa. Podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż odparuje cały płyn.
Warzywa odgarniamy na bok i na środek patelni wrzucamy połowę porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru.
Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem, solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko do połączenia się smaków. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz na bok. Jeśli nie jesteście akurat na diecie to możecie do niego dodać ok. 50g startej na tarce mozzarelli, ale i bez sera farsz jest bardzo dobry. 😉
Następnie bierzemy każdą skórkę z batata i nakładamy do niej po ok. 4-5 łyżek farszu (lub więcej jeśli wystarczy farszu), górę posypujemy startym na tarce cheddarem, mozzarellą lub innym ulubionym serem. Układamy na tym samym naczyniu, w którym piekliśmy bataty i wkładamy do piekarnika.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 15 minut
W czasie, gdy bataty się zapiekają możemy przygotować sałatkę. Sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats.
Letnia sałatka z arbuzem i fetą:
- ok. 300g arbuza
- ok. 100g pomidorków koktajlowych
- ok. 50-100g fety
- ok. 200g mixu ulubionych sałat
- ok. 100g rukoli
- 2-3 pęczki posiekanej mięty
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Cytrynę sparzamy we wrzątku. Dressing przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, miód oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy sałaty, rukolę oraz miętę, następnie dodajemy arbuza oraz pomidorki. Na wierzch kruszymy fetę (według uznania), całość polewamy dressingiem, a na koniec ścieramy na sałatkę skórkę otartą z połowy cytryny. Gotowe!
Gdy bataty są gotowe wykładamy je na talerz i polewamy ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Do tego sałatka i idealny obiad gotowy!
Bataty są ostre i pełne różnorodnych smaków. Oczywiście do farszu możecie dodać swoje ulubione składniki i przyprawy. Sałatka zaś jest niesamowicie orzeźwiająca, lekka, łączy smak słony, słodki i kwaśny - wyśmienita! Fantastycznie współgra z ostrymi batatami. Polecam z całego serca! 💙
Bataty są super! Jadam pod każdą postacią i chętnie wykorzystam kolejną inspirację z nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ta wersja jest naprawdę pycha, ale można dowolnie zmieniać nadzienie w zależności od tego, na co aktualnie mamy ochotę :)
UsuńSuper przepis. Zrobię z pewnością :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :) polecam bardzo!
UsuńWygląda bardzo apetycznie, ale ja bym pewnie wykorzystała tradycyjne ziemniaczki, bo do batatów się zraziłam (są dla mnie za słodkie...)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 rozumiem Cię, moje pierwsze podejście do batatów też skończyło się 1,5 roczną przerwą w romansie. Dopiero kiedy przetarłam je przez praskę, dodałam kumin i chilli wyszło puree idealne, które ubóstwiam ❤ przyprawy dodają niezwykłego aromatu i bataty nie są już tak słodkie 😊
UsuńMmmm.. uwielbiam Twoje przepisy i inspiracje! Kolejna rzecz na listę do wypróbowania! <3
OdpowiedzUsuńP.S. Przy okazji - nominowałam Twój blog w Liebster Awards, szczegóły u mnie w najnowszym poście. Zapraszam do zabawy:)
Kochana bardzo Ci dziękuję <3 jest mi baaardzo miło! :*
UsuńJuż lecę czytać, dzięki! :D
bardzo lubię bataty i chętnie wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!!
Będzie mi bardzo miło 😊 smacznego i pozdrawiam 😘
UsuńMyślałam, że to zapiekanki ;D wyglądają super <3
OdpowiedzUsuń