To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec je w formie bułeczek, ale do mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu (poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie!
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki tortowej
- 2 opakowania suchych drożdży (14g)
- 80g brązowego cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 100g masła
- 150ml mleka
- 2 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka cukru wanilinowego
Do miski z mąką wlewamy ostudzone mleko oraz wbijamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodziło od ręki (ok. 10 minut).
Miskę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1,5-2 h.
Gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować masę serową, kruszonkę i owoce.
Masa serowa:
- 500g sera Vitello (lub innego sprawdzonego twarogu na sernik)
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko oraz dodajemy masło, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy cukier oraz dodajemy ekstrakt z wanilii i ponownie miksujemy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Gotowe!
Dodatki:
- 4 średnie świeże brzoskwinie
Waniliowa kruszonka:
- 50g zimnego masła
- 100g mąki
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (jeśli takim nie dysponujecie dodajcie 3 łyżki zwykłego i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego)
Na wyrośnięte ciasto wykładamy najpierw masę serową, w taki sposób, by pozostawić ok. 0,5 cm między brzegiem ciasta a blaszką. Na ser wykładamy owoce, ja układam je w 3 rzędach w różnych kierunkach. Ciasto posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 30 minut
Jeśli zdołacie wytrzymać, to pozwólcie mu wystygnąć, ja zazwyczaj jem pierwszy kawałek, gdy ciacho jest jeszcze ciepłe, co zawsze kończy się małym poparzeniem. ;)
Ciasto jest bardzo smakowite, pierzynka serowa, tak jak i kruszonka nie jest przesadnie słodka, dzięki czemu ciasto to nie jeden wielki ulepek. Owoce dodają kwaskowatego akcentu równoważąc słodycz ciasta. Placek owinięty folią spożywczą i ściereczką naprawdę długo zachowuje swoją świeżość. Idealne na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawki - mniam!
Narobiłaś mi tyle ochoty na takie ciasto drożdżowe! Musi być wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jest przepyszne, warto się skusić 😊 ściskam 😘
UsuńLubię brzoskwinię ale nie myślałam żeby ją kiedyś dorzucić do ciasta, musi ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuńhttp://www.aleksandramakota.pl/
Bardzo lubię ciasto jogurtowe z dodatkiem brzoskwiń, ale w drożdżowym sprawdza się równie wyśmienicie 😊
UsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘 takie właśnie jest ❤
UsuńNarobiłaś mi apetytu. :D Nigdy nie próbowałam ciasta z brzoskwiniami. Czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, gwiazda :)
zapraszam do http://gwiaazdka.blogspot.com/
skomentuj, zaobserwuj, rób co chcesz! :D
Ciasta z brzoskwiniami są pycha 😊 polecam też jogurtowe. Smacznego! 😘
UsuńNarobiłaś mi apetytu. :D Nigdy nie próbowałam ciasta z brzoskwiniami. Czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, gwiazda :)
zapraszam do http://gwiaazdka.blogspot.com/
skomentuj, zaobserwuj, rób co chcesz! :D