Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam!
Parmezanowe kruche ciasto:
- 180g mąki pszennej
- 50g drobno startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej)
- 1 jajko
- 150g zimnego masła
- 1-2 łyżki zimnej wody (w razie potrzeby)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz starty parmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Farsz:
- 150g boczku wędzonego parzonego
- 2 większe cebule (mogą być czerwone lub białe)
- 500g pieczarek
- 2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Farsz odkrywamy, mieszamy i podsmażamy do momentu odparowania całego płynu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa jajeczna:
- 250ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 jajka
- 50g drobno startego cheddara
- pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy)
Parmezanowe kruche ciasto:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę folią aluminiową na wierzchu i wrzucić na nią groch, tak by za bardzo nie wyrosła.
Pieczenie:
Temperatura - 190ºC
Czas - 15 minut
Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną.
Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje
Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć. Kroi się łatwo i nie rozpada się. Swoją podałam z prostą sałatką z ulubioną sałatą i pomidorami. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, jest naprawdę smaczna :)
UsuńPycha! Jestem wegetarianką, więc wypróbuję wersję bez boczku, ale jestem pewna, że i tak będzie pyszna :)
OdpowiedzUsuńBoczek to tylko drobny dodatek, bez niego też będzie super :)
Usuń