12 lipca 2016

Gulasz piwny



Nie byłam fanką gulaszu do czasu, gdy nie zaczęłam eksperymentować z tym daniem. W sumie można wrzucić do niego niemal wszystko, a i tak będzie smacznie. Moja piwna wersja jest naprawdę treściwa i prawdziwie męska - z dodatkiem boczku i 0,5 butelki piwa. Polecam na obiad, nie tylko dla mężczyzn. 😉


Gulasz piwny:
  • 2 cebule - biała i czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 350g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 150g wędzonego boczku
  • 500g mięsa wołowego na gulasz
  • 0,5l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne)
  • 0,5l passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy na plastry, seler naciowy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki.

Rozgrzewamy głębszą patelnię i wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy.


Wszystko przesmażamy do momentu, gdy warzyw lekko zmiękną i dodajemy marchewkę. Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy kilka minut, do momentu, gdy pieczarki puszczą płyn, wtedy dodajemy paprykę i smażymy całość do odparowania płynu.


Warzywa przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Mięso pokrojone w kostkę oprószamy 2 łyżkami mąki i dokładnie w niej obtaczamy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy na nią mięso. Obsmażamy do momentu uzyskania ładnego koloru.


 Gdy mięso uzyska już pożądany kolor, to wtedy na patelnię wlewamy całe piwo i zagotowujemy je jednocześnie zeskrobując z patelni kawałki, które do niej przywarły.


Gdy piwo będzie już się gotować dolewamy do niego szklankę bulionu wołowego. Wywar zagotowujemy i podgrzewamy bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier oraz passatę i ponownie całośc zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.




Do mięsa i sosu dosypujemy wszystkie przyprawy i zioła oraz cukier, mieszamy, a następnie wsypujemy warzywa.

Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 1,5 h, do czau, gdy mięso zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszajcie całość dość często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz.


 
Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie.

Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego użyjecie wpłynie na smak dania, więc możecie stworzyć pyszny gulasz o zupełnie innym smaku za każdym razem, gdy użyjecie jasnego lub ciemnego piwa. Smacznego! 😊
 

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger