Grillowany kurczak to chyba jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań, jakie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Bez zbędnych dodatków, za to z ulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - lekko ostre i mega zdrowe. Zapraszam na fit obiad! 😉
Marynata do kurczaka:
- 0,5k piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 chilli
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- sól i pieprz
W zamykanym pojemniku umieszczamy oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy (bukiet przypraw możecie dowolnie modyfikować, użyć Waszych ulubionych), sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Dzielimy na pożądanej wielkości kawałki, lekko ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3h lub najlepiej na całą noc.
Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Dzielimy na pożądanej wielkości kawałki, lekko ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3h lub najlepiej na całą noc.
Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem.
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone i w miarę potrzeby grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie!
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone i w miarę potrzeby grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie!
Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski.
Frytki z batatów:
- ok. 700g batatów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 kuminu mielonego
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem i przekładamy do miski. Polewamy je oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami, solą, pieprzem oraz mąką kukurydzianą, która nada im chrupkość. Dokładnie obtaczamy je w mieszance i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Temperatura - 200ºC
Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią
Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego! 😊
Wygląda cudownie, szczególnie grillowany kurczak podbija moje serce. Za to frytki z batatów robiłam raz i nie były jakoś szczególnie powalające ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😊 grillowany kurczak faktycznie pycha, bataty w tej postaci faktycznie nie każdy lubi, ale w takim razie polecam purèe - jest fenomenalne ❤
UsuńFrytki z batatów już dawno za mną chodzą. Nie robiłam jeszcze, a uwielbiam próbować nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię, faktycznie nie są to typowe frytki, ale zdrowe i pyszne, więc dla mnie jak najbardziej na tak - warto spróbować 😊
UsuńJa dziś w planach mam przygotowanie frytek z batatów, czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić innym rodzajem mąki??
OdpowiedzUsuńMożna użyć także mąki lub skrobi ziemniaczanej 😉 smacznego!
Usuń