Trwa sezon na wiśnie, ostatnio dostałam ich całe wiadro od Babci, więc postanowiłam zrobić kilka słoiczków dżemu, by zatrzymać letnie smaki na dłużej. Taki domowy dżem potrafi przypomnieć zimą najpiękniejsze letnie chwile, dlatego co roku staram się zrobić kilkanaście słoiczków, by móc cieszyć się smakami wakacji, gdy brakuje słońca. W zapasach jest już dżem truskawkowy z wanilią, a do kolekcji trafił już także dżem wiśniowy z kardamonem. Pyszny, lekko kwaskowaty i z cudownym aromatem kardamonu. Polecam! 😉
Dżem wiśniowy z kardamonem:
- 1,5kg wydrylowanych wiśni
- 50g masła
- 400g cukru (lub więcej, w zależności od tego jak kwaśne są owoce)
- 2,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 cukier żelujący (np. Konfitur-fix)
W garnku z szerokim dnem rozpuszczamy masło. Umyte i wydrylowane wcześniej wiśnie wrzucamy, gdy całe masło się roztopi i rozdrabiamy według uznania. Dodajemy kardamon i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień i gotujemy owoce na wolnym ogniu, bez przykrycia przez 45 minut. Następnie zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.
Wyjmujemy garnek z lodówki i podgrzewamy zawartość, tak by była gorąca. Gdy się zagotuje dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy przez 1 minutę cały czas mieszając. Następnie dodajemy 400g cukru i gotujemy wszystko przez ok. 3 minuty aż dżem zgęstnieje.
Jeśli pojawia się piana, to mieszamy dopóki nie zniknie, ale dodatek masła powinien sprawić, że nie powinna się pojawić. Jeśli jej nie ma, to dżem możemy od razu przekładać do wyparzonych słoiczków.
Gorący dżem przelewamy chochelką do umytych i wyparzonych słoików. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem na lnianej ściereczce. Gdy wystygną odwracam je i wkładam do lodówki. Z podanej ilości wychodzą ok. 2 słoiki po ok. 500ml i 4 słoiczki po ok. 250ml.
Dżem jest naprawdę pyszny, nie lubię przesadnie słodkich przetworów, dlatego ten jest idealny, gdyż wciąż daje się wyczuć kwaskowatość owoców. Przesmażenie owoców na maśle dodatkowo wzbogaca ich smak, kardamon dodaje ciekawego aromatu, co czyni ten dżem naprawdę wyjątkowym. Polecam! 😊
Przydatne info:
Bardzo lubię takie dodatki do dżemów podkreślające smak owoców i wydobywające ciekawe nuty. Wiśnie z kardamonem brzmią bosko! :-)
OdpowiedzUsuńJa zawsze muszę zrobić wszystko po swojemu, zwykły dżem, choć pyszny, wydawał mi się po prostu nudny :P a wiśnie i kardamon fajnie smakują razem :)
UsuńPyszny i aromatyczny; )
OdpowiedzUsuńTaki właśnie jest :) polecam i pozdrawiam :*
UsuńWiśnie i kardamon! Świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wydrylowałam wiśnie, będą z kardamonem.
Super, w takim razie życzę smacznego 😘 😊
Usuńmasło można zamienić na olej prawda? :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale zupełnie umknął mi Twój komentarz :( myślę, że można zamienić, choć masło dodaje dodatkowego smaku ;)
Usuń