Pyszny, szybki i prosty przepis na domowe mleko roślinne z użyciem kokosa. O tym przepisie mówiła mi już moja Siostra, ale niestety nie miałam wtedy jeszcze sprawnego blendera, gdy w końcu się w niego wyposażyłam postanowiłam go wykorzystać i zrobić własne mleko kokosowe, które uwielbiam. Przyrządzenie go trwa kilka chwil, a cena jest nieporównywalnie niższa od tych, które widzimy w sklepach. Poza tym domowe znaczy PEWNE, bo wiemy, co jemy, a w tym przypadku pijemy. Świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan. 😊
Domowe mleko kokosowe:
- 200g wiórek kokosowych
- 1l wody przegotowanej lub niegazowanej wody mineralnej
Możecie także zagotować 1l wody, zalać nim wiórki kokosowe i odstawić na 2-3h. Po tym czasie całość blendujemy.
Masę można odsączyć przez gazę lub sitko. Ja blenduję wiórki dwukrotnie. Przelewam część mleka do butelki, a część ponownie dodaję do odsączonych wiórek i blenduję. Następnie jeszcze raz odciskam przez gazę lub na sitku. Wlewam pozostałe mleko do butelki. Gotowe!
Z podanej ilości wychodzi ok. 1,2l domowego mleka kokosowego. Przechowujcie je w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni, choć gwarantuję Wam, że jest tak dobre, że zniknie w ciągu góra 2 dni. Zdrowo i pysznie! 😉
Takie mleko jest pyszną bazą do wszelkich koktajli czy smoothie. Ja zaraz po przyrządzeniu wykorzystałam je do zrobienia prostego i bardzo smacznego koktajlu bananowego.
Koktajl kokosowo-bananowy:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 bardzo dojrzały banan
Ale prosty ten przepis na mleko kokosowe! Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘 jest naprawdę błyskawiczny, a takie mleko jest naprawdę pycha ❤
UsuńPyszne!!!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić!
Pozdrawiam, Ola BaBassment
Prawda, zachęcam do wypróbowania :) ściskam :*
UsuńMoja koleżanka takie robi :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Dzięki :) jest pyszne i szybko się robi - przepis idealny :D
Usuń