W domu zawsze muszę mieć coś słodkiego, batony muesli lub ciasteczka owsiane to najlepsze rozwiązanie, ale chciałam zrobić coś nowego, a że kocham banany to powstały ciasteczka z ich użyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe - polecam!
Bananowe ciasteczka owsiane:
- 125g miękkiego masła
- 2 banany
- 1 jajko
- 220g mąki pszennej (można dodać więcej w razie potrzeby)
- 150g płatków owsianych
- 60g brązowego cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier - ucieramy na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy jajko oraz banany. Gdy wszystko się połączy dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią.
Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 15-17 minut
Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.
Zaraz po upieczeniu są chrupiące i naprawdę pyszne, przechowywane w pojemniczku tracą na chrupkości, ale na pewno nie na smaku. Treściwe i pyszne - polecam!
Pyszne ciasteczka :) Uwielbiam zapach bananów w słodkościach :)
OdpowiedzUsuńDzięki piękne :*
Usuń