21 czerwca 2016

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami



Dacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. Pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! 💗

Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego lub rosołu, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.

Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ. Zawsze warto mieć jego zapas pod ręką.



Zupa pomidorowa:
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ok. 1,5l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek)
  • 1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)
  • 300ml śmietanki kremówki (30%)
  • sól i pieprz
Tę zupę można klasycznie przygotować na rosole z niedzielnego obiadu. Będzie jeszcze treściwsza i bardziej domowa. Jeśli jednak nie macie czasu na gotowanie rosołu użyjcie bulionu.

Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia.

Do zupy dodaję bazylię, lubię jej słodki posmak i włoski charakter. Jeśli jednak wolicie zupę o bardziej domowym charakterze to możecie pominąć jej dodatek.

Dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu, można także dodać kawałki marchewki pozostałe z bulionu. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! 😍

 

Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam!

Grzanki czosnkowo-serowe:
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50-60g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania
Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika, by stało się chrupiące. Tak opieczone pieczywo nacieramy czosnkiem, a następnie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika.



Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z funkcją grilla
Czas - ok. 3-5 minut, by ser się roztopił

Grzanki można pokroić na mniejsze części i wrzucić do zupy lub jeść normalnie, by nie straciły na chrupkości.
  

Jeśli lubicie pomidorową inaczej, to zachęcam także do wypróbowania mozzarelli zamiast makaronu. Wystarczy pokroić mozzarellę na mniejsze kawałki i wrzucić ją na dno miseczki, a następnie zalać ją ciepłą zupą - serowo-pomidorowe niebo w gębie gwarantowane! 😉


Wydrukuj

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową, ale jednak wegetariańską ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przyrządzić ją tylko na passacie, taką też bardzo lubię :)

      Usuń
  2. Grzaneczki jak do cebulowej, pychaaa
    U mnie też dziś pomidorówka, dzieci uwielbiają 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jakieś urozmaicenie tradycyjnej zupy 😊 pomidorowa jest najlepsza ❤

      Usuń
  3. A wiesz, że z selerem naciowym jeszcze nie próbowałam?? Jakoś nie było okazji :)
    Pyszna zupka, może w tym tygodniu wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler naciowy bardzo lubi się z pomidorami :) dziękuję i życzę smacznego! :*

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger