Dacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. Pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! 💗
Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego lub rosołu, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.
Przepis na podstawowy bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ. Zawsze warto mieć jego zapas pod ręką.
Zupa pomidorowa:
- 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ok. 1,5l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek)
- 1 łyżeczka bazylii (opcjonalnie)
- 300ml śmietanki kremówki (30%)
- sól i pieprz
Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia.
Do zupy dodaję bazylię, lubię jej słodki posmak i włoski charakter. Jeśli jednak wolicie zupę o bardziej domowym charakterze to możecie pominąć jej dodatek.
Dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu, można także dodać kawałki marchewki pozostałe z bulionu. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! 😍
Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam!
Grzanki czosnkowo-serowe:
- 4 kromki pszennego chleba
- 1-2 ząbki czosnku
- 50-60g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania
Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z funkcją grilla
Czas - ok. 3-5 minut, by ser się roztopił
Grzanki można pokroić na mniejsze części i wrzucić do zupy lub jeść normalnie, by nie straciły na chrupkości.
Uwielbiam pomidorową, ale jednak wegetariańską ;)
OdpowiedzUsuńMożna przyrządzić ją tylko na passacie, taką też bardzo lubię :)
UsuńGrzaneczki jak do cebulowej, pychaaa
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś pomidorówka, dzieci uwielbiają 😊
Zawsze jakieś urozmaicenie tradycyjnej zupy 😊 pomidorowa jest najlepsza ❤
UsuńA wiesz, że z selerem naciowym jeszcze nie próbowałam?? Jakoś nie było okazji :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, może w tym tygodniu wypróbuję :)
Seler naciowy bardzo lubi się z pomidorami :) dziękuję i życzę smacznego! :*
Usuń