20 czerwca 2016

Kompot z truskawek i rabarbaru



Sezon truskawkowy już powoli dobiega końca, ale na blogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka!

Kompot:
  • 600g truskawek (mogą być także mrożone)
  • 250g rabarbaru
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
  • 1l wody
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i wkładamy do garnka. Rabarbar myjemy, obcinamy końce i kroimy na ok. 2-3cm kawałki i dosypujemy do truskawek.


 Owoce zasypujemy cukrem, dorzucamy anyż i goździki. Całość zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15-20 minut.



Po ugotowaniu kompot możecie odcedzić, jeśli jednak tak jak ja lubicie kompot z owocami, to wystarczy go ostudzić i przelać do dzbanka. Soczyście czerwony, orzeźwiający i pyszny!😊


Wydrukuj

4 komentarze:

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger