Dominik intensywnie trenuje, bo właściwie w każdym tygodniu ma zawody, dlatego staram się przygotowywać pożywne, ale lekkie posiłki, które dadzą mu mnóstwo energii, ale nie obciążą układu trawiennego. Dziś jeden z obiadów, który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha!
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne!
Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę na to czy ich główki są zamknięte, jędrne i niepokruszone. Ich łodyga powinna być elastyczna i połyskująca, możecie nacisnąć i sprawdzić czy wydziela się sok. Dodatkowo ich świeżość można sprawdzić także pocierając szparagami o siebie, gdy wydają charakterystyczny "skrzypiący" dźwięk, to znaczy, że są świeże. Najlepiej w sklepie szukajcie tych, które stoją w wodzie.
Zielone szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie)
- sól
Przydatne info:
Do wody dodajcie szczyptę sody oczyszczonej, dzięki temu szparagi zachowają swój piękny zielony kolor.
Szparagi można gotować na stojąco - wystarczy lekko związać je sznurkiem i wstawić do wody, tak by główki wystawały poza wodę. Można także ugotować je na leżąco - wybór należy do Was. Do garnka wkładamy szparagi, przykrywamy je pokrywką. Gotujemy je ok. 5 minut, by były al dente - jędrne i chrupiące.
Purée z batatów:
- 1 duży batat (ok. 400g)
- kumin, chilli, sól i pieprz
W tym czasie obieramy bataty i kroimy je na mniejsze kawałki. Gdy woda zawrze - solimy ją i wrzucamy do niej słodkie ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości.
Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki. Do batatów dodajemy łyżkę masła, szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka sadzone w papryce:
- 3-4 jajka wiejskie
- 1 duża papryka (lub 2, jeśli wolicie więcej koloru)
- sól i pieprz
- olej kokosowy lub oliwa do smażenia
Na patelni rozgrzewam ok. 2 łyżki oleju kokosowego, układam na niej krążki, do każdego wbijam jajko. Solę i pieprzę oraz przykrywam pokrywką i smażę ok. 4-5 minut do ścięcia się białka.
Swoje jajka podałam także z usmażonymi na chrupko paseczkami parzonego, wędzonego boczku, wystarczy, że przesmażycie je kilka minut z obu stron na suchej patelni, a następnie odsączycie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerz wykładamy krążki papryki z jajkami, układamy paski boczku, purée z batatów oraz szparagi. Szparagi lubią się z jajkami, najlepiej smakują maczane w płynnym żółtku - mniam! Pysznie, zdrowo i mega kolorowo!
Wygląda smakowicie! Jeszcze nigdy nie jadłam batatów, ale mam w planie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Mnie totalnie oczarowały i teraz mam ochotę pałaszować tylko słodkie ziemniaczki. Dobrze doprawione są świetnym dodatkiem do wielu dań :)
UsuńWspaniałe danie! Proste, a jednocześnie super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Takie proste dania są najlepsze :)
UsuńJajka, szparagi i bataty już mi w zupełności do szczęścia wystarczą :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny 😁
Usuń