6 czerwca 2016

Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi



Dominik intensywnie trenuje, bo właściwie w każdym tygodniu ma zawody, dlatego staram się przygotowywać pożywne, ale lekkie posiłki, które dadzą mu mnóstwo energii, ale nie obciążą układu trawiennego. Dziś jeden z obiadów, który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha!

Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne!

Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę na to czy ich główki są zamknięte, jędrne i niepokruszone. Ich łodyga powinna być elastyczna i połyskująca, możecie nacisnąć i sprawdzić czy wydziela się sok. Dodatkowo ich świeżość można sprawdzić także pocierając szparagami o siebie, gdy wydają charakterystyczny "skrzypiący" dźwięk, to znaczy, że są świeże. Najlepiej w sklepie szukajcie tych, które stoją w wodzie.

Zielone szparagi:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie)
  • sól
Zielone szparagi nie wymagają obierania, więc tylko je myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie odkrawamy ok. 1/3 łodygi od dołu, są to zdrewniałe części, które nie nadają się do jedzenia. W większym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją do smaku, dodajemy cukier.

Przydatne info:

Do wody dodajcie szczyptę sody oczyszczonej, dzięki temu szparagi zachowają swój piękny zielony kolor.

Szparagi można gotować na stojąco - wystarczy lekko związać je sznurkiem i wstawić do wody, tak by główki wystawały poza wodę. Można także ugotować je na leżąco - wybór należy do Was. Do garnka wkładamy szparagi, przykrywamy je pokrywką. Gotujemy je ok. 5 minut, by były al dente - jędrne i chrupiące.


Purée z batatów:

  • 1 duży batat (ok. 400g)
  • kumin, chilli, sól i pieprz
Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała.

W tym czasie obieramy bataty i kroimy je na mniejsze kawałki. Gdy woda zawrze - solimy ją i wrzucamy do niej słodkie ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości.

Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki. Do batatów dodajemy łyżkę masła, szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Jajka sadzone w papryce:
  • 3-4 jajka wiejskie
  • 1 duża papryka (lub 2, jeśli wolicie więcej koloru)
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa do smażenia
Papryki myję i przekrawam na pół wszerz warzywa. Odkrawam krążki szerokości ok. 0,5 cm w najszerszym jej miejscu. Odkrawamy tyle krążków, ile chcemy wbić do nich jajek.

Na patelni rozgrzewam ok. 2 łyżki oleju kokosowego, układam na niej krążki, do każdego wbijam jajko. Solę i pieprzę oraz przykrywam pokrywką i smażę ok. 4-5 minut do ścięcia się białka.



Swoje jajka podałam także z usmażonymi na chrupko paseczkami parzonego, wędzonego boczku, wystarczy, że przesmażycie je kilka minut z obu stron na suchej patelni, a następnie odsączycie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Na talerz wykładamy krążki papryki z jajkami, układamy paski boczku, purée z batatów oraz szparagi. Szparagi lubią się z jajkami, najlepiej smakują maczane w płynnym żółtku - mniam! Pysznie, zdrowo i mega kolorowo!
 

Wydrukuj

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Jeszcze nigdy nie jadłam batatów, ale mam w planie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mnie totalnie oczarowały i teraz mam ochotę pałaszować tylko słodkie ziemniaczki. Dobrze doprawione są świetnym dodatkiem do wielu dań :)

      Usuń
  2. Wspaniałe danie! Proste, a jednocześnie super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka, szparagi i bataty już mi w zupełności do szczęścia wystarczą :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger