W domu rodzinnym moja Mama dość często przygotowywała gulasz, ale ja nie byłam zbyt wielką fanką tego dania. Niedawno po raz pierwszy ośmieliłam się przygotować gulasz wołowy po swojemu i przyznam, że teraz nie wiem czemu wcześniej nie zajadałam się tą potrawą?! Dlatego właśnie zdecydowałam się poeksperymentować i przygotować także gulasz wieprzowy, dodałam kilka sprawdzonych składników i wyszło pysznie! Polecam! 😊
Gulasz wieprzowy:
- 500g mięsa wieprzowego z łopatki (może być każde inne, które lubicie i nadaje się na gulasz)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
- 250g pieczarek
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- oliwa lub olej kokosowy do smażenia
Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cieńsze paski. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią cebulę.
Gdy cebula lekko się zeszkli dorzucamy czosnek i przesmażamy chwilę. Następnie na patelnię wędruje papryka i gdy lekko zmięknie, pieczarki. Wszystko smażymy do momentu, gdy warzywa będę miękkie, a następnie przekładamy je do miseczki i odstawiamy na bok.
Gdy cebula lekko się zeszkli dorzucamy czosnek i przesmażamy chwilę. Następnie na patelnię wędruje papryka i gdy lekko zmięknie, pieczarki. Wszystko smażymy do momentu, gdy warzywa będę miękkie, a następnie przekładamy je do miseczki i odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy mięso obsypane 2 łyżkami mąki. Solimy i pieprzymy i przesmażamy do uzyskania ładnego koloru.
Na patelnię dorzucamy warzywa oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko podsmażamy chwilę, a następnie wlewamy szklankę czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier. Wszystko doprowadzamy do wrzenia.
Gdy gulasz będzie już bulgotał dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, do czasu, gdy mięso zmięknie, a wszystkie smaki się połączą.
Gulasz podaję z pełnoziarnistym makaronem penne, ale możecie podać go także do placków ziemniaczanych, z ziemniakami czy ryżem. Smacznego! :)
Tajemnicą dobrego gulaszu są aromatyczne składniki. Pyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana 😘 te suszone pomidory dopełniły dzieła, naprawdę ❤
UsuńWygląda smakowicie :D Będzie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i oczywiście polecam - szybko się przygotowuje i jest naprawdę pycha 😁
UsuńWygląda smakowicie :D Będzie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na gulasz. A mogę wiedzieć ile zajęło Ci jego przygotowanie?
OdpowiedzUsuńCałkowity czas wraz z wcześniejszym pokrojeniem warzyw to ok. 45-50 minut. ;)
Usuń