Moja mama zawsze robiła domowy dżem - truskawkowy, agrestowy, porzeczkowy, dzięki czemu zawsze mogłam się cieszyć smakiem domowych przetworów. Gdy zamieszkałam z Dominikiem postanowiłam, że ja też co roku będę robić własne dżemy, bo naleśniki i grzanki nie smakują lepiej niż z przetworami, które wyszły spod naszych rąk. Ten dżem jest pyszny, nieprzesadnie słodki, silnie pachnący wanilią, w konsystencji przypomina niemal marmoladę - pychotka! Truskawki już powoli znikają z bazarów i sklepów, więc to ostatnia szansa, by go zrobić. 😉
Dżem z prawdziwą wanilią:
- 2kg odszypułkowanych truskawek
- 2 opakowania cukru żelującego np. Konfitur-fix, Żel-fix
- sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
- 2 laski wanilii
- 0,5kg cukru
Truskawki ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając, gdy dżem zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie truskawki zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia na noc.
Dżem można przygotować następnego dnia, ale ja pozwalam mu odstać jeszcze dobę, by nabrał odpowiedniego aromatu. Po 48h truskawki wstawiam na ogień i zagotowuję, dodaję cukier żelujący, gotuję ok. 1-3 minuty i zestawiam z ognia. Jeśli pojawia się piana, to mieszamy dopóki nie zniknie. Jeśli jej nie ma, to dżem możemy od razu przekładać do wyparzonych słoiczków.
Dżem przelewam do słoiczków chochelką usuwając w międzyczasie wygotowane strąki wanilii. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem na lnianej ściereczce. Gdy słoiczki wystygną odwracam je i wkładam do lodówki. Z podanej ilości wychodzi ok. 4 słoiczki o pojemności 0,5l oraz 2 słoiczki po ok. 250ml.
Dżem jest bardzo aromatyczny, daje się wyczuć wanilię, konsystencją przypomina niemal marmoladę. Oczywiście można przygotować go bez dodatku cukru żelującego, ale ja cenię proste i szybkie rozwiązania. Smacznego! 😊
Przydatne info:
Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego wystygnięcia.
Połączenie truskawki z wanilią uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa również :) idealnie się uzupełniają <3
UsuńUwielbiam dżem truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńTen z wanilią jest jeszcze lepszy niż zwykły 😊
Usuń