Cytrynowe ciastka owsiane:
- 120g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego)
- 85g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem)
- 150g płatków owsianych
- 170g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- sok z 0,5 cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
Do miseczki wkładamy masło i dodajemy cukier, całość ubijamy mikserem do powstania jasnej masy. Cały czas ucierając dodajemy jajka. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i kardamon (dodaję go, bo lubię jego delikatnie eukaliptusowy aromat, ale możecie dodać inną ulubioną przyprawę). Gdy składniki się połączą dodajemy płatki owsiane, skórkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki wielkości małej mandarynki lub mniejsze, jeśli wolicie mniejsze ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy palcami. Z podanej ilości wychodzi ok 14-15 dużych ciasteczek.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 16-18 minut
Ciasteczka są gotowe, gdy lekko się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce.
Są naprawdę solidne, 1-2 ciacha na pewno zaspokoją Waszą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a nie spowodują nadmiernych wyrzutów sumienia. Są miękkie i lekko wilgotne - idealne do lemoniady lub mrożonej herbaty z dodatkiem cytryny, która dodatkowo uwydatni ich aromat. Smacznego!
Pyszne ciasteczka. I dzięki cytrynie aromatyczne. Lubię takie zapachy w słodkościach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘 też bardzo lubię aromat cytrusów w wypiekach 😊
UsuńSuperowe! Już gotowe! Pachną i smakują! Mniam:)
OdpowiedzUsuńOch, dopiero teraz zobaczyłam komentarz - niezmiernie mi miło! Cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam!
Usuń