To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne owoce - brzoskwinie, borówki czy jagody.
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki tortowej
- 2 opakowania suchych drożdży (14g)
- 150ml mleka
- 80g cukru
- 100g masła
- 2 jajka - najlepiej w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- szczypta soli
- 250g rabarbaru
- 450g truskawek
Wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1-1,5 h. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, rabarbar kroimy w kawałki o wielkości ok. 2-3cm.
Kruszonka:
- 100g zimnego masła
- 100g brązowego cukru
- ok. 200g mąki
Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia przez ok. 20-30 minut.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 30 minut
Muszę przyznać, że moja Babcia robi najlepsze ciasto drożdżowe na świecie i naprawdę nie wiem jak to możliwe, ale ten placek jest nawet lepszy niż jej wypiek - polecam z całego serca!
Ciasto jest mięciutkie, puszyste i cudownie pachnie owocami i wanilią. Rabarbar i truskawki świetnie dopełniają słodycz kruszonki - po prostu ciasto idealne! To ciasto drożdżowe, ale naprawdę długo zachowuje swoją świeżość, wystarczy, że blaszkę przykryjecie folią spożywczą lub ściereczką i nawet po 2-3 dniach ciasto wciąż będzie miękkie i smaczne jak dopiero po upieczeniu.
Moja babcia robiła najlepsze ciasto drożdżowe na świecie. Przypomniałaś mi te smaki, dziękuję... Serdeczności ślę.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo Kasiu 😊 pozdrawiam cieplutko! 😘
UsuńPiękne ciacho. Uwielbiam te smaki nadchodzącego lata :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘 Ja też, jeszcze tylko muszę gdzieś dorwać bób i będę w niebie 💙
UsuńW dzieciństwie o tej porze roku w domu królowały tylko takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze na czasie 💜
Usuń