Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu pojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę.
Ciastka francuskie:
- ok. 200g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g truskawek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy na ok. 12 równych części.
W TYM filmiku możecie sprawdzić jak w różnorodny sposób kroić i składać ciasto francuskie. Ja zdecydowałam się na kształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 15-20 minut
Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe, bo truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego!
Jacie! Jacie! Jacie! Super wyglądają te ciasteczka na zdjęciach. Bardzo apetycznie. Uwielbiam truskawki i wszystko co z nich można zrobić. Niebawem zapewne wykorzystam Twój przepis!
OdpowiedzUsuńhttp://www.aleksandramakota.pl/
Dzięki Olu 😊 polecam je, bo są mega szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. W sezonie truskawkowym przepis jak znalazł 😋
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤ smakują nawet lepiej niż wyglądają 😁
Usuń