17 czerwca 2016

Klasyczne ciasteczka owsiane z bakaliami



Niedawno zaopatrzyłam się w śliczne puszki na ciasteczka i zadecydowałam, że trzeba wypełnić je tak jak należy, najlepiej pysznymi i zdrowymi ciastkami owsianymi. I oto są - nieprzesadnie słodkie, ale pełne pysznych bakalii. 😍

Ciastka owsiane z bakaliami:
  • 120g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 70g brązowego cukru
  • 160g mąki (może być pełnoziarnista)
  • 130g płatków owsianych
  • 20g sezamu
  • 30g prażonych orzechów ziemnych niesolonych
  • 60g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier, całość ucieramy na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy jajka. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia się składników.

Zamiast orzechów możecie użyć migdałów, rodzynek zamiast żurawiny, a także dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Te ciasteczka będą pyszne z dowolnymi dodatkami.

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, jeśli wolicie większe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy lekko palcami.


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 15 minut


Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy i studzimy na kratce. Są pyszne, kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Nie są przesadnie słodkie, a jeśli użyjemy pełnoziarnistej mąki, będą jeszcze zdrowsze. Świetnie smakują z popołudniową herbatką, kakao lub mlekiem.


Wydrukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger