Niedawno zaopatrzyłam się w śliczne puszki na ciasteczka i zadecydowałam, że trzeba wypełnić je tak jak należy, najlepiej pysznymi i zdrowymi ciastkami owsianymi. I oto są - nieprzesadnie słodkie, ale pełne pysznych bakalii. 😍
Ciastka owsiane z bakaliami:
- 120g masła o temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 70g brązowego cukru
- 160g mąki (może być pełnoziarnista)
- 130g płatków owsianych
- 20g sezamu
- 30g prażonych orzechów ziemnych niesolonych
- 60g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier, całość ucieramy na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy jajka. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia się składników.
Zamiast orzechów możecie użyć migdałów, rodzynek zamiast żurawiny, a także dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Te ciasteczka będą pyszne z dowolnymi dodatkami.
Zamiast orzechów możecie użyć migdałów, rodzynek zamiast żurawiny, a także dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Te ciasteczka będą pyszne z dowolnymi dodatkami.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 15 minut
Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy i studzimy na kratce. Są pyszne, kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Nie są przesadnie słodkie, a jeśli użyjemy pełnoziarnistej mąki, będą jeszcze zdrowsze. Świetnie smakują z popołudniową herbatką, kakao lub mlekiem.