Niedawno zaopatrzyłam się w śliczne puszki na ciasteczka i zadecydowałam, że trzeba wypełnić je tak jak należy, najlepiej pysznymi i zdrowymi ciastkami owsianymi. I oto są - nieprzesadnie słodkie, ale pełne pysznych bakalii. 😍
Ciastka owsiane z bakaliami:
- 120g masła o temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 70g brązowego cukru
- 160g mąki (może być pełnoziarnista)
- 130g płatków owsianych
- 20g sezamu
- 30g prażonych orzechów ziemnych niesolonych
- 60g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier, całość ucieramy na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy jajka. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia się składników.
Zamiast orzechów możecie użyć migdałów, rodzynek zamiast żurawiny, a także dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Te ciasteczka będą pyszne z dowolnymi dodatkami.
Zamiast orzechów możecie użyć migdałów, rodzynek zamiast żurawiny, a także dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Te ciasteczka będą pyszne z dowolnymi dodatkami.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 15 minut
Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy i studzimy na kratce. Są pyszne, kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Nie są przesadnie słodkie, a jeśli użyjemy pełnoziarnistej mąki, będą jeszcze zdrowsze. Świetnie smakują z popołudniową herbatką, kakao lub mlekiem.
Bardzo lubię ciasteczka owsiane, ale cóż z tego przepisu nie skorzystam, nad czym ubolewam :(.Ostatnio moje jelita nie tolerują glutenu:(
OdpowiedzUsuńWspółczuję :( ja też mam problemy z jelitami, od lat zmagam się z zespołem jelita drażliwego, więc wiem jak może być to uciążliwe.
UsuńTaką puszkę ciasteczek mogłabym dostać na prezent. Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPrawda, bardzo dobry 😊 lubię obdarowywać najbliższych takimi słodkimi prezentami, najczęściej są to domowe pierniczki i konfitura pomarańczowa na święta ❤
UsuńCudowne! Również zamiast masła, można użyć oleju kokosowego, o wiele zdrowszego :) Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego kulinarnego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/
Wiem, wiem, ale ciężko będzie mi wyrzec się miłości do masła 😁 Ale przepis można dostosować do swoich potrzeb 😊
Usuń