Już jutro Dzień Mamy, to dobra okazja na stworzenie wypieku specjalnie na tę okazję. Oprócz zwykłego prezentu na pewno miło zaprosić Mamę na kawę i pyszne ciacho. Ten wypiek może nie należy do najpiękniejszych (niestety brak mi zdolności w tym zakresie 😂), ale jest naprawdę pyszny! Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i cudownie aromatyczne, masa jogurtowo-twarogowa jest lekko kwaskowata, co dobrze równoważy słodycz ciasta. Mniam!
Ciasto marchewkowe:
- 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi)
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki soli
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy ok. 3-5 minut do uzyskania jasnej masy. Wlewamy ekstrakt z wanilii. Następnie cały czas ubijając stopniowo wlewamy olej. Po dodaniu oleju stopniowo wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wsypujemy cynamon i kardamon i miksujemy wszystko dokładnie.
Na koniec wsypujemy do masy odciśniętą marchew i ewentualnie dodajemy ok. szklankę bakalii (opcjonalnie). Mieszamy wszystko kilkoma szybkimi ruchami miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 50-60 minut, do suchego patyczka
Po wyjęciu z piekarnika ciasto upuszczamy z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masa jogurtowo-twarogowa:
- 500g twarogu sernikowego
- ok. 250-300g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dodatki:
- kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców)
- sok z cytryny
- 1 opakowanie brzoskwiń w syropie
- 2 banany
Dolną część nasączamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy kilkoma łyżkami konfitury. Na niej układamy pokrojone w plastry banany.
Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie.
Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej.
Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia masy na przynajmniej 2-3h, a najlepiej na całą noc przed planowanym podaniem.
Mój torcik może nie jest dziełem sztuki, ale jest zrobiony od serca i smakuje naprawdę pysznie! 😉
A już dziś życzę wszystkim Mamom wszystkiego najsłodszego z okazji Waszego święta! 💙
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz